Равел е един от най-големите и най-оригинални френски композитори от

...
Равел е един от най-големите и най-оригинални френски композитори от
Коментари Харесай

Единствената любовна афера, която съм имал, е била с музиката ♫ Морис РАВЕЛ

Равел е един от най-големите и най-оригинални френски композитори от началото на предишния век. Творчеството му, пример и съвършенство във връзка с професионално майсторство, е построено върху основата на френския и испанския музикален фолклор. Той е композитор с ослепителен и очебийно самостоятелен персонален жанр. Музиката му се отличава с ясна благозвучност, суровост и стройност на музикалната форма, великолепие, благосъстояние на хармоничния език и блестяща и колоритна оркестровка. Звуковата палитра на Равел бележи едно от връхните достижения на оркестровата мелодичност от това време. Произведенията му имат най-хубавите черти на френското музикално творчество. Равел е създател на огромен брой композиции от съвсем всички области на музиката: операта „ Испански час “, операта-балет „ Детето и вълшебствата “, балета „ Дафнис и Хлоя “, хореографската поема „ Валс “, Испанска рапсодия, „ Болеро “, концерти за пиано (единия за лява ръка), „ Циганка “ – рапсодия за цигулка и оркестър, благородни и сантиментални валсове, Интродукция и алегро за арфа, „ Гробът на Купрен “, инструментални пиеси, камерна музика, песни и мн. други

Морис Равел е роден на 7 март 1875 година в град Сибур. От дребен демонстрира музикалните си пристрастености и 14-годишен към този момент учи в Парижката консерватория – пиано при Ш. Берио и комбинация при Габриел Форе. Като студент той написва първите си зрели творби, в които личи мощната характерност на младия композитор. В началото на креативния си път Равел написа в духа на импресионизма на Дебюси. По-късно неговата музика доста се отделя от това направление. У Равел могат да се открият и черти на неокласицизма, само че той не се придържа напълно несъмнено към нито едно от тогавашните течения. През първия интервал на неговото творчество – до Европейската война – композиторът основава първата си опера „ Испански час “, балета „ Дафнис и Хлоя “, Испанска рапсодия и мн. други, а по-късно – втората си опера „ Детето и вълшебствата “, „ Болеро “, „ Валс “ и други Огромното майсторство на Равел личи и в неповторимата по своята вдълбоченост оркестровка на „ Картини от една галерия “ от Мусоргски. Със своето творчество той оказва мощно въздействие на доста композитори, като Мануел де Файа, Бела Барток и други и дава насоки за нови търсения.

Равел умира на 28 декември 1937 година в Париж.

* От „ Книга за операта ”, Любомир Сагаев

 Maurice Ravel (1875 ~ 1937)

♫ Аз усещам, че музиката би трябвало на първо време да бъде прочувствена, а сетне – интелектуална.

♫ Единствената любовна спекулация, която съм имал, е била с музиката.

♫ Винаги би трябвало да помним, че чувствителността и страстите построяват същинското наличие на едно произведение на изкуството.

♫ Аз не съм един от великите композитори. Всички те са творели в големи мащаби. В техните произведения има от всичко – и положително и неприятно, само че постоянно – количество. Аз пиша музика релативно малко.

 Portrait de Maurice Ravel au piano, 1912

Изображения: commons.wikimedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР