Раците в горното течение на река Девненска изчезнаха напълно, сигнализираха

...
Раците в горното течение на река Девненска изчезнаха напълно, сигнализираха
Коментари Харесай

Изчезнаха раците от река Девненска

Раците в горното течение на река Девненска изчезнаха изцяло, алармираха локални поданици. Един от тях е общинският консултант Красимир Боянов, който безусловно е израснал край реката и като младеж е ловил цели чували с раци. Сега той единствено си спомня за богатия берекет и за годините, в които реката е била извор на живот и същински завършения. 

Боянов води екипа ни до околност, в която реката се разклонява и изтича в два ръкава. Между тях има полянка, а до нея се стига по мостчета. " Наричахме това място Чаирите на дядо Илия. Тук идваха хора отвред, разпъваха палатки, пускаха рачила, правеха си барбекю, а на сутринта си тръгваха с богат улов. Девненските раци бяха огромни колкото човешка длан ", спомня си Боянов.

Той недоумява за какво тези водни жители са изчезнали, още повече че река Девненска се зарежда с екологично чиста изворна вода. " Ние освен ги ловяхме, само че и ги развъждахме. Носехме раци от други сладководни водоеми и поддържахме равновесието ", споделя локалният фаворит.   

Учените по света от дълго време възприемат популацията на раци като знак за чистотата на водни басейни, тъй като знаят, че те играят ролята на биосензори и реагират бързо на промени в качеството на водата. 

" Използваме раците като жива химическа лаборатория – по едно и също време като биоиндикатор и биосензор ", споделя пред Агенция " Ройтерс " Павел Козак, шеф на Изследователския институт за рибни култури и хидробиология към Университета в град Водняни, Чехия. 

В горното течение на река Девненска не се застояват води, които биха повлияли на качеството на речната вода. Единственото изключение се вижда и от Чаирите на дядо Илия – циментовият цех. 

Още на 8 август м.г. инспектори от Басейнова дирекция " Черноморски регион " правят контролна инспекция в предприятието, при която вземат проба от поток дренажни води преди заустването им в река Девненска.

При емисионна норма от 250 мг/дм3 (милиграма на пространствен дециметър) е открито наличие на 265 мг/дм3. Направена е рекомендация за създаване на нови мониторингови пунктове на входа на потока, директно преди площадката на завода, а резултатите от взетата оттова водна проба демонстрират още по-високи стойности – 835 мг/дм3. Това значи, че изхвърляните от " Девня цимент " дренажни води трансформират и органолептичните характеристи на речната вода, което оказва пагубно влияние върху екосистемите.

В отчет от сложна инспекция на РИОСВ-Варна е записано, че към 30.09.2017 в р. Девненска са заустени 130 920 кубически метра дренажни води с наднормено наличие на сулфати. От документа излиза наяве, че заводът замърсява системно реката по този индикатор, заради което операторът ( " Девня цимент " АД) е упълномощил профилирано изследване по въпроса на проф. доктор Алексей Бендерев – началник секция " Хидрология " към геологическия институт на Българска академия на науките. Становището на учения не е огласено в доклада на екоинспекцията.
 

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР