Ръцете горе! Покажи документи! - крещят украински полицаи, докато насочват

...
Ръцете горе! Покажи документи! - крещят украински полицаи, докато насочват
Коментари Харесай

Всеки един от тях ще бъде наказан: В Херсон издирват предатели

" Ръцете горе! Покажи документи! " - крещят украински служители на реда, до момента в който насочват оръжията си към двама обвинени в съдействие, минути откакто са дебаркирали с лодката си край град Херсон, прецизира Агенция Франс Прес.

Еуфорията от освобождението на Херсон през ноември се оказва краткотрайна.

Само няколко седмици откакто руснаците се отдръпнаха от южния украински град, управляващите работят по издирването на сътрудници, които са помагали на Москва по време на окупацията на Херсон.

Двамата мъже, арестувани под дулото на револвер, са от остров на река Днепър в пословичната сива зона, разделяща следения от Украйна западен бряг от окупирания от Русия източен.
 Украйна краткотрайно анулира възбраната за пресичане на Днепър край Херсон
Украйна краткотрайно анулира възбраната за пресичане на Днепър край Херсон

За да улесни евакуацията на жители от окупирания източен бряг

" Евакуацията се позволява единствено на пристанището. Тук това е нелегално ", споделя един от служителите на реда пред Агенция Франс Прес.

На пристанището " чиновниците, отговарящи за " стабилизационните ограничения ", ревизират дали хората са били забъркани " с съветските окупатори, прибавя той.

След изтласкването на руснаците реката към този момент е новата съществена фронтова линия на войната в Южна Украйна.

Стрелба с ракети стопира спонтанния разпит, до момента в който полицията и обвинените сътрудници се крият.

Освобождаването на Херсон е огромна победа за Украйна и объркващ неуспех за Кремъл - последният от поредицата неуспехи, които доведоха до това, че Киев пое самодейността във войната.
 Украйна: Русия се изтегля от някои позиции против Херсон
Украйна: Русия се изтегля от някои позиции против Херсон

На позициите остават единствено мобилизирани резервисти

Въпреки това Херсон надалеч не е спокоен, защото полицията държи града под непоколебим надзор , като към него има контролно-пропускателни пунктове, а по улиците му обикалят патрули.

В цялостен Херсон служителите на реда ревизират документите за идентичност, разпитват жителите и претърсват коли с вярата да издирят сътрудници - някои от които се притесняват, че към момента дават информация на старите си господари .

" Някои хора са живели тук повече от осем месеца, работейки за съветския режим. Но в този момент разполагаме с информация и документи за всеки един от тях ", споделя регионалният шеф Ярослав Янушевич пред Агенция Франс Прес.

" Нашата полиция знае всичко за тях. Всеки един от тях ще бъде осъден ", добавя той.

На кръговото кръстовище покрай моста, водещ към индустриалната зона на крайбрежието, възрастен мъж се доближава до служители на реда, проверяващи водачите, с вярата да откри място, където да изпълни две кани с вода.

" И по този начин, казвате, че живеете тук, само че не знаете къде са пунктовете за вода? ", изстрелва служител на реда в отговор мъжа.

За да потвърди самоличността си, мъжът вади от джоба си добре износено фотокопие на персоналната си карта.

Разпитът не свършва дотук.
 Електрозахранването в Херсон прекъсна след следващия обстрел на града
Електрозахранването в Херсон прекъсна след следващия обстрел на града

Аварийни екипи работят за премахване на казуса

На гарата в града публицисти от Агенция Франс Прес виждат по какъв начин служители на реда водят малцината цивилни, които се надяват да се качат на трен, в обособена стая, където петима чиновници ги разпитват.

След освобождението на града жителите му бързо смъкват билбордовете, прославящи Русия, и ги заменят с плакати, приветстващи украинската победа в Херсон.

Появиха се и други табели, призоваващи локалните поданици да оказват помощ в издирването на колаборационисти.

" Изпратете ни информация за предателите тук ", гласи един от тях, с QR код, който свързва евентуалните информатори с приложение и телефонен номер.

По разнообразни данни са арестувани 130 колаброционисти на съветския режим .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР