Растящото търговско напрежение и очакванията, че Федералният резерв ще продължи

...
Растящото търговско напрежение и очакванията, че Федералният резерв ще продължи
Коментари Харесай

Настъпва ли краят на световния подем?

Растящото комерсиално напрежение и упованията, че Федералният запас ще продължи да качва лихвите макар разстройствата на фондовите тържища, заоблачава хоризонта на международното стопанство. Анкета на "Бенк ъф Америка Мерил Линч ", извършена сред 5 и 11 октомври измежду 231 мениджъри на фондове, демонстрира, че те натрупат кеш и наблюдават с невъобразим през последното десетилетие скептицизъм интензивността на международната стопанска система. Рекордните 85% от участниците в допитването считат, че настава краят на международния напредък - с 11% повече от предходния най-много, регистриран през декември 2007-а. Делът на вложителите, които считат, че растежът ще се забави през идващите 12 месеца, доближи 38% - най-мрачната прогноза от ноември 2008-а насам. Перспективата за международните облаги пък е най-лошата за интервала от май 2016-а - 20% от участниците в допитването чакат те да намалеят. Най-висока от юни 2010-а е корпоративната задлъжнялост, 36% от интервюираните желаят от фирмите да заздравят балансите си, а 31% дефинират като прекомерно висок каузи на трудовите хонорари. Това допуска, че облигациите ще са по-доходни от акциите, само че въпреки всичко заключението на анализаторите от анкетата е, че няма да има огромно пренасочване на средства от акции към облигации, до момента в който доходността на десетгодишните щатски ДЦК не доближи най-малко 3.7 %.

По оценка на фондовите мениджъри за девети следващ месец дългите позиции в акции на квинтета FAANG - Фейсбук, Amazon, Apple, Netflix и компанията майка на "Гугъл " - Alphabet, както и в китайския му еквивалент BAT - Baidu, Alibaba и Tencent, са били най-активните търговски покупко-продажби.

Анкетираните са споделили, че през октомври са купували бумаги на компании от бранша на енергетиката и на производството на първични материали, а са се "разтоварвали " от акции в сдружения, чиито резултати са подвластни от растежа и от икономическия цикъл. В тази връзка "претоварените " позиции в бумаги на софтуерни компании са се хлъзнали надолу с 6 %.

Кешът продължава да господства - нивата на бързоликвидните средства са останали постоянни на по-високото от междинното за последните 10 години (4.5%) ниво от 5.1 %.

Този път Федералният запас не попада като транквилант за вложителите. Делът на фондовите мениджъри, които дефинират стягането на паричната политика като най-големия риск за пазарите, са скочили над два пъти - до 31 %. Все отново комерсиалната война оглавява "рисковата " листа с над 55 %.

Възходящият лихвен цикъл на Федералния запас убива очакванията на американците. Огромното болшинство от участниците в допитването на "Бенк ъф Америка " считат, че показателят S&P 500 ще падне най-малко до 2500 пункта (от съвсем 2810 в късния следобяд на европейската търговия на 17 октомври), преди щатската централна банка да спре да качва лихвите. Сценарият, при който демократите печелят изборите и за Сенат, и за Конгрес в междинните избори през ноември се дефинират като отрицателни за S&P 500 от 59% от интервюираните.

Междувременно в Европа, по данни на организация "Ройтерс ", съвсем половината от акциите на най-големите компании от показателя STOXX 600 са навлезли в низходящо придвижване на търговията си. Затова не е учудващо, че хеджинговите фондове са нараснали негативните си залози за еврото и заради проблемите в Италия и в еврозоната като цяло. Чистото количество на "късите " спекулативни договори в евро против щатски долари (при които играчите залагат на обезценяване на еврото) е достигнало 16142 броя.

Япония е заменила Щатите като най-предпочитания район за вложителите в акции, макар че щатските компании се чака да отчетат по-добри доходи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР