Растящите сметки за енергия принуждават Унгария да затвори през зимата

...
Растящите сметки за енергия принуждават Унгария да затвори през зимата
Коментари Харесай

Заради скъпата енергия, в Унгария затварят театри, библиотеки и стадиони

Растящите сметки за сила принуждават Унгария да затвори през зимата библиотеки, театри, плувни басейни и даже новите си футболни игрища.

Модерните терени - знаци на 12-годишното ръководство на десния националист министър-председател Виктор Орбан - са измежду дългия лист от здания, които към този момент не могат да се оправят с възходящите цени на силата в централноевропейската страна.

Въпреки че е един от най-богатите градове в страната и се ръководи от партията на Орбан, Секешфехервар е един от многото, които затварят своите музеи, библиотеки и театри. Новият му градски стадион с потенциал 14 000 души също смъкна потенциала си този месец, с цел да спести разноски, съобщи кметът Андраш Цер-Палкович.

„ Обществените пространства са това, което прави един град. Никой не беше благополучен от ограниченията, само че одобри, че те са нужни “, съобщи пред Агенция Франс Прес в кметството на Секешфехервар Цер-Палкович, член на ръководещата партия „ Фидес “ на Орбан.

Подобно на други градове, Секешфехервар, ситуиран на 60 км югозападно от столицата Будапеща, се пробва да смекчи последствията от затварянето на пътищата.

Следващите мачове от унгарската лига са в края на януари, тъй че не се е налагало да се анулират футболни срещи поради затварянето на стадиона. Местният ФК Фехервар, който нормално тренира на стадиона през зимата, може да употребява други терени в града.

„ Професионалната работа на ФК Фехервар не е изключително наранена от фрапантното решение за икономисване на сила ", обявиха от клуба.

Цер-Палкович съобщи, че проектът е стадионът, издигнат едвам през 2018 година, да отвори още веднъж в средата на януари, като добави, че е изискал от лигата да пренасочи вечерните мачове през новата година, с цел да се спестят разноски за отопление на терена и прожектори.

„ Не би трябвало да чакаме чудеса, можем да си помогнем сами със лични ограничения ", сподели той.

На други места в града театърът „ Ворошмарти “ ще затвори след представянето на коледната и новогодишната си стратегия и ще отвори още веднъж през март, когато ще стартира пролетният сезон, съобщи неговият началник Янош Сикора.

„ Няма да седим обезверени и да си мислим: „ О, Боже, какво ще се случи ", сподели Сикора пред Агенция Франс Прес, като добави, че до момента в който театърът е затворен, актьорите ще намерят други места за подготовки.

Енергийната рецесия - резултат от войната в Украйна - оказва напън върху националистическия министър председател Орбан, който през последното десетилетие трансформира ниските сметки за комунални услуги в своя съществена политика.

Инфлацията в Унгария доближи 21,6% през октомври, което е най-високото равнище от 1996 година насам и третото най-високо в Европейски Съюз, по данни на Евростат. Въведеният от държавното управление ценови таван на главните хранителни артикули и горивата, целящи да спрат покачването на цените, доведоха до дефицит в някои магазини и бензиностанции. На фона на очертаващата се криза - Брутният вътрешен продукт се сви с 0,4% през третото тримесечие - бяха спрени средства от Европейски Съюз на обща стойност над 14 милиарда евро заради опасения, свързани с корупция и върховенството на закона.

„ Повишаването на сметките за сила и още повече инфлацията засягат всички - въпросът е кого унгарците ще обвинят за тези стопански компликации “, сподели Андреа Вираг, шеф по тактиката на основания в Будапеща мозъчен концерн Republikon.

Правителствена акция с билбордове упреква Европейски Съюз, като споделя: „ Санкциите на Брюксел ни унищожават ", а държавното изследване в „ национално допитване “, изпратено до семействата, слага водещи въпроси, които също подлагат на критика глобите.

„ Ясно е, че тактиката на унгарското държавно управление и на Орбан е да хвърлят цялата виновност върху Брюксел ", споделя Вираг пред Агенция Франс Прес. " Има някои проучвания, които демонстрират, че голяма част от хората имат вяра на описа на Фидес ".

Предстои да се види какъв брой бизнеси ще бъдат принудени да затворят дефинитивно през идващите месеци.

Докато индустриалният Секешфехервар е относително богат, други общини, изключително в по-бедните източни райони, са застрашени от банкрут, в случай че не получат държавна поддръжка, съгласно кмета Цер-Палкович.

Геза Дели, пенсионер, разхождащ се по основната улица на Секешфехервар, съобщи пред Агенция Франс Прес, че е склонен със тактиката на кметството за понижаване на услугите, които се смятат за несъществени.

„ Очевидно е, че има някои съществени публични услуги, които се нуждаят от поддръжка - най-много образованието и опазването на здравето. По-важно е лекарят да може да се погрижи за мен, в сравнение с да мога да отида на футболен мач ", сподели 72-годишният мъж.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР