Растението произлиза от Южна Африка и у нас може да

...
Растението произлиза от Южна Африка и у нас може да
Коментари Харесай

Ползите от динята, за които може би не сте чували

Растението произлиза от Южна Африка и у нас може да се срещне с разнообразни колоритни наименования като карпуз, лубеница или диня.
 
Освен вътрешната част на динята известна в готварството е и кората й. В страната, която е международен производител на дини - Китай - тя се пържи, вари или маринова . В Русия почтено срещана като деликатес е маринована кора от любеница. Семките й, които в Китай продават сходно на слънчогледовите у нас, а в Западна Африка изстискват за масло, защото са богати на мазнини и белтъчини.

Всеизвестен факт е, че над 90% от динята в действителност е вода , а по-малко прочут е, че предпазващият от инфаркт ликопен е с по-високо наличие в динята , в сравнение с в доматите.

Преди няколко години пък нови проучвания демонстрираха, че сокът от любеница може да облекчи мускулните болки след интензивна подготовка . Всеизвестен факт при избора на любеница е вещият взор върху дръжката й, която би трябвало да е засъхнала и спаружена , както и звукът от почукването върху нея да е като при компактен плод , а не кух или ням.

Българското произвеждане на дини съгласно статистиката на земеделското министерство за предходната година е близо 95 хиляди тона, като засятата повърхност е над 4 хил.хектара, а междинният рандеман от хектар е 22 тона. Най-голям е дялът на засетите площи с дини в Централна и Южна България , а минимален в Югозападна България, все пак най-високият рандеман от хектар - 21 тона - е в Централна северна България, а най-ниският - 15 тона- в Централна Южна България.-->

Статистиката сочи още, че производството на дини е намаляло с близо 10 % по отношение на 2017 година, което признават и земеделските производители. По данни от Селскостопанската академия в България не се създават за необятна приложимост дини от българските сортове, селектирани преди 1989 година.
 
 iStock/Getty Images

По полетата в България сега се сеят Арашан, Барака, Бонта, Бостана, Дайтона, Мирза, Карла, Колосео, Кримсон Руби, Кримсон Суит, Кримсон Холандски, Кримстар, Криспийд, Кристина, Миракъл, Мирсини, Паладин, Пата Нигра, Подуим, Полимор, Романза, Селийн, Соренто, Спринтер, Тайгър Бейби, Топгън, ФайърБол или Шугър Деликата, като водещи при избора са периодите на зреене и добивът от декар. В по-голямата част от магазинната мрежа е видно, че делът на дините от страната е с много едва предложение , за сметка на продукция от Турция и Гърция. Но какъвто и да е плодът би трябвало да не забравяме няколко значими детайлности за потреблението му - когато и да е и на всяко място, може и със сирене, може и със хляба, може и с мастика . Според желанията, мястото и времетраенето на потреблението.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР