Растежът в световното производство на петрол, начело със САЩ, вероятно

Растежът в световното производство на петрол, начело със САЩ, вероятно ...

Скокът в световното предлагане на петрол може да изпревари търсенето.


Растежът в световното производство на петрол, начело със САЩ, вероятно ще изпревари ръста на търсенето тази година, съобщи днес Международната агенция за енергията (МАЕ).

Агенцията, с централа в Париж, повиши прогнозата си за растежа на търсенето на черно злато до 1,4 милиона барела дневно спрямо предишната оценка за 1,3 милиона барела дневно, след като Международният валутен фонд увеличи прогнозата си за световния икономически растеж за тази и следващата година.

През миналата година търсенето на петрол е нараснало с темп от 1,6 милиона барела дневно, уточни МАЕ в месечния си доклад.

Бързият растеж на добива обаче, особено в САЩ, би могъл да изпревари съживяването в търсенето и да доведе до нарастване на световните запаси, които сега са в рамките на средната петгодишна стойност.

Само за трите месеца до ноември американският добив на петрол се е увеличил с колосалните 846 000 барела дневно и скоро ще изпревари добива на Саудитска Арабия. До края на годината САЩ могат да изпреварят и Русия, ставайки световен лидер, прогнозира МАЕ.

Американският добив на петрол може да достигне 11 милиона барела дневно до края на годината според оценки на Агенцията за енергийна информация на САЩ.

Членките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), наред с други производители като Русия, се споразумяха да въведат съвместно ограничение на предлагането на черно злато за втора поредна година, за да стимулират намаляване на запасите и повишаване на цените.

Петролните запаси в най-богатите страни в света са спаднали с 55,6 милиона барела през декември до 2,851 милиарда барела, което е най-голямото понижение от февруари 2011 година, отбеляза МАЕ.

За 2017 година като цяло запасите са спаднали със 154 милиона барела или средно с темп от 420 000 барела дневно. Към края на година те са били само с 52 милиона барела над средната петгодишна стойност, отбелязва организацията.

При толкова значително свиване на предлагането успехът на споразумението изглежда е близо. Това обаче не е задължително - вдигането на цените на петрола спря и процесът се обърна. Според нашия баланс "предлагане/търсене" може да се обърне и процесът на намаляване на петролните запаси, поне в началото на годината, допълва МАЕ.

Производството на петрол извън ОПЕК е спаднало със 175 000 барела дневно през януари до 58,6 милиона барела дневно, но все още е с 1,3 милиона барела повече, отколкото през януари миналата година основно заради растежа на американския добив от 1,3 милиона барела дневно на годишна основа.

Добивът на ОПЕК до голяма степен е останал на равнище 32,16 милиона барела дневно през януари, а споразумението за намаляване на производството е спазено на 137%.

Според МАЕ търсенето на петрол на ОПЕК през тази година средно ще бъде 32,3 милиона барела дневно.

Агенцията отбелязва, че цените на петрола, които за кратко скочиха до 71 долара за барел през януари, могат да бъдат подкрепени дори ако САЩ увеличат добива, в случай че растежът остане силен или ако продължат да се наблюдават неочаквани нарушения в предлагането.

Ако това се случи, производителите ще бъдат щастливи, ако ли не - историята може да се повтори, отбелязва МАЕ.

Източник: manager.bg