Растежът ще бъде движен предимно от потреблението и в по-малка

...
Растежът ще бъде движен предимно от потреблението и в по-малка
Коментари Харесай

Райфайзенбанк ревизира прогнозата си за икономиката

Растежът ще бъде движен най-вече от потреблението и в по-малка степен от вложенията заради слабото асимилиране на еврофондове, показва Райфайзенбанк.

Още по тематиката
През последните години стоковият износ на страната нараства с темпове, които изпреварват нарастването на световната търговия

Три до пет години след влизането в ERM е реалистично да се мисли за изгубването на лв., предвижда министърът на финансите

България дава отговор на формалните критерии за еврозоната като се изключи индикатора за доближаване, разяснява финансовият министър пред Bloomberg

Райфайзенбанк усъвършенства прогнозата си за растежът на българската стопанската система тази година, като покачването е с 0.4 прочие п. до 3.7% растеж. Това демонстрира последния стопански преглед на банката по отношение на данните, налични към юни. Причина за проверката евентуално е растежът по линия на създадените артикули и услуги в страната, който надмина упованията за първото тримесечие на 2017 година, главно заради положителното показване на вътрешното търсене. Прогнозата на Райфайзенбанк за годината е развиването да движи на първо място потреблението, само че принос ще имат и вложенията.

Ревизираните упования на банката са измежду най-високите за страната. Сега 3.7% растеж предвиждат както Райфайзенбанк, по този начин и Уникредит Булбанк, които също неотдавна направиха смяна нагоре. Същевременно, държавното управление заложи на доста по-нисък растеж в тригодишната си бюджетна прогноза (3%). Но още през май министърът на финансите Владислав Горанов означи, че е допустимо тя да се промени в посока нагоре (до 3.9%), откакто станат ясни данните за второто тримесечие.

Първите шест месеца

През първото тримесечие действителният напредък на брутния вътрешен артикул в България е 3.9% на годишна база, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). Влиянието на външното търсене върху него, показано от износа на страната, отслабна. Причината за това е не толкоз спад в експорта, колкото мощно нарастване на вноса, което компенсира високите продажби на български артикули в чужбина. От друга страна обаче вътрешното търсене бележи съществено ускоряване, като приносът му към растежа е в размер на 5.7 прочие п., по калкулации на Райфайзенбанк.

Същевременно кредитната интензивност също се ускорява, като към април заемите към бизнеса и семействата са с 4% над регистрираните равнища година по-рано. От друга страна неприятните и преструктурирани заеми към момента са на високо равнище, като делът им в банковата система е 19.5% за април. Добрата вест обаче е, че е регистрирано намаляване на годишна база - с 3.1 прочие п. От страна на депозитите годишният растеж е 6.3% през април, като по линия на семействата изменението е било 5.6%, а на нефинансови предприятия - 6.9%, сочат данните на банката.

Предстоящите шест месеца

Макар в анализът да не е посочена съответна причина за усъвършенстваната прогноза, евентуално мощните данни за вътрешното ползване през първото тримесечие са фактор за проверката. Очакванията са през 2017 година действителният растеж на Брутният вътрешен продукт в България да доближи 3.7%. " Той ще бъде движен на първо място от потреблението и в по-малка степен от вложенията, които чакаме да останат на ниски равнища заради едва асимилиране на еврофондове през годината и по-малко обществени вложения, в резултат на изборната обстановка, приключила с встъпване на новото държавно управление през май. Потреблението ще нараства с помощта на увеличение на възнагражденията, спада на лихвените нива и зараждащата се инфлация ", изясни икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР