Растежът на всеки косъм на косата ни е циклично явление.

...
Растежът на всеки косъм на косата ни е циклично явление.
Коментари Харесай

Защо косата понякога расте толкова бавно?


Растежът на всеки косъм на косата ни е циклично събитие. Той протича с интервали на интензивен напредък, последвани от такива, когато даден космен фоликул навлиза във фаза на покой ( телогенна фаза ) и растежът на косъма се прекратява за несъмнено време. След това той пада, а интензивността на фоликула се възобновява с поява на нов косъм. Така е обикновено всеки ден да губим по към 100 косъма. Във всеки един миг към 15% от космите на косата са във фаза на спрян напредък.

Голямото количество косми е причина цикличността на този развой да остава незабелязана и да наподобява сякащ цялата ни коса пораства отмерено и непрестанно. Не единствено че не е по този начин, ами от време на време интервалът, когато растежът на космите се прекратява, може да продължи доста дълго. Тогава усещането, че косата ни изцяло е спряла да пораства , е действителен факт.

В такива моменти да ускорим растежа и възобновяването на косата си може да изисква херкулесовски старания. За да бъдат ефикасни те, би трябвало да се разкрият и обезвреждат, доколкото е допустимо, аргументите за продължителното прекъсване растежа на косата. А те може да бъдат разнообразни.

Генетични фактори
Подобно на цвета на косата, цикличността, с коят отя ще пораства и гъстотата, която ще доближава, са генетично кодирани. При някои хора интервалът на напредък на космите, преди нахлуване в телогенната фаза, е по-дълъг. При тях косата може да доближи по-голяма дължина преди обособени косми да опадат по натурален път. При други хора интервалът на напредък на косъма е по-кратък и единичните косми опадат при достигната по-къса дължина. Това основава усещането, че косата пораства постепенно или е спряла да пораства, само че това не е по този начин, тъй като на мястото на опадалите косми порастват нови, само че им би трябвало време с цел да израстат задоволително дълги.

Напредване на възрастта
С годините част от космените фоликули губят интензивността си и косата суответно оредява от ден на ден. Така остават по-малко косми и когато огромна част от тях навлязат неподвижен, косата в действителност стартира да пораства очевидно по-бавно. При всеки човек това положение настава на друга възраст.

Прекомерен стрес
Установено е, че мощно стресиращите преживявания може да провокират дълготрайно стопиране на етапа на напредък на космите. Така, доста по-голяма част от естествените 15% от тях навлизат по едно и също време в телогенна фаза и растежът на косата общо се забавя. Състоянието може да е налице за интервали от 6 месеца и повече.

Свързани публикации.. Защо да допълваме грижите за косата с витамин Е? 0 Как да подобрим растежа на косата с натурални средства 0 3 изгоди от кофеина допълват грижата за косата 0

Хормонален дисбаланс
Редица хормонални промени може да се отразят на периферното кръвообращение и да нарушат кръвоснабряването на кожата и космените фоликули по скалпа. Това неизбежно се отразява на скоростта на напредък на косата и може да го забави по чисто физиологични аргументи.

Дефицити на витамини и минерали
Недостатъчният банкет на желязо, цинк, протеини и биотин (витамин В7) потвърдено забавя растежа на косата. Всеки косъм има потребност от непрекъснати равнища на тези фактори в кръвта, с цел да пораства обикновено или с цел да поддържа свежия си тип във етапа на покой. Дефицитите на тези витамни и минерали може да забавят доста растежа на косата.

Посочените фактори може да доведат до положение, при което броят на космите, намиращи се във фаза на покой, да нарасне неколкократно. Това основава чувството, че косата не пораства . Премахването на всеки от тези фактори не всеки път е допустимо, заради което интервалите на занимателен напредък на косата от време на време са дълги и може да продължат с месеци. Експертите показват, че в такива случаи общото поддържане на косата може дейно да подтиква растежа на космите, които са в дейна фаза на напредък. Ако подхранването е качествено и навременно, може да се реализиран положителни резултати за стимулиране растежа на косата.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР