Растежът на развиващите се икономики в Азия може да се

...
Растежът на развиващите се икономики в Азия може да се
Коментари Харесай

Търговската война САЩ - Китай ще влоши перспективите пред азиатския икономически растеж през 2019 година



Растежът на разрастващите се стопански системи в Азия може да се забави през идната година доста по-рязко от в началото предстоящото, защото комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай нанася вреди на подвластните от износа стопански системи от района, съобщи в сряда Азиатската банка за развиване (ADB), представена от Ройтерс.

Затягането на световната парична ликвидност (постепенния отвод от стимулиращите парични политики, провеждани от водещите централни банки) пък може да се отрази отрицателно върху бизнес интензивността, чрез увеличение на разноските по заемите, като изходящите финансови потоци също съставляват риск за азиатския район, означи ADP.

Базирана в Манила финансова институция резервира прогнозата си за стопански напредък на района от 6,0% през 2018 година, само че занижи прогнозата за идната година до 5,8% от 5,9%.

" Рискът от утежняване на растежните вероятности се ускорява ", разяснява основният икономист на ADB Ясуюки Савада, визирайки евентуално отрицателното въздействие на комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Китай върху районните вериги на доставки и рискът от ненадейно приключване на капитал, в случай че се наложи Федералният запас да организира по-агресивна политика на повишение на лихвите ставки.

Прогнозираният от ADP напредък от 5,8% през 2019-а година ще бъде най-слабият за азиатския район от 2001 година насам, когато съвкупният Брутният вътрешен продукт се усили с 4,9%.

Трябва да се има поради, че днешният отчет обгръща 45 страни в Азиатско-тихоокеанския район и че последните прогнози на Азиатската банка за развиване не отразяват последните високи мита, които Съединени американски щати и Китай си постановиха взаимно при започване на актуалната седмица.

Савада обаче означи, че спомагателните данъци няма да трансформират доста прогнозите на ADP за икономическия напредък, само че добави, че ескалиращият търговски спор би трябвало да бъде следен деликатно.

Азиатска банка за развиване удостовери, че чака китайската стопанска система да се разши с 6,6% през 2018 година, само че намали прогнозата си за 2019-а година до 6,3% от предходна оценка през юли за напредък от 6,4 на 100.

Визирайки Югоизточна Азия, ADP означи, че забавянето на растежа на износа, ускоряването на инфлацията, чистото приключване на капитал и утежняването на платежния баланс са довели до понижаване на прогнозата за растежа през тази година до 5,1% от юлска оценка за агресия от 5,2 на 100.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР