Растежът на кредитирането и свиването на разходите за обезценки влияят

...
Растежът на кредитирането и свиването на разходите за обезценки влияят
Коментари Харесай

Печалбата на банките за деветмесечието е нараснала с 40% до 1.2 млрд. лв.

Растежът на кредитирането и свиването на разноските за обезценки въздействат за резултатите на банковия бранш

© Асен Тонев Още по тематиката
Българска народна банка пусна витрина на банковите такси

За пръв потребителите могат да създадат елементарно съпоставяне в цените на най-ползваните платежни услуги
31 окт 2018
Изкачването на стомилиардния връх от банките

Секторът демонстрира добра форма и регистрира рекордни активи и облага за полугодието, само че с помощта и на еднократни фактори
2 авг 2018
Когато моторите за облага стопират

Кредитирането се форсира, само че това се случва при ниски лихви и не води до нарастване в главния приход на банките
4 май 2018 Нивото на неприятните заеми в банковата система понижава до 8.5% в края на септември, демонстрират данните на Българската национална банка (БНБ). С приспадане на начислените по тях обезценки, сумата на необслужваните заеми доближава до 3.4 милиарда лева или 4.4% от кредитния потртфейл на бранша е видно още от статистиката. Според нея във времето от юли до септември банките са дали финансиране за 2.7 милиарда лева, което е растеж на бизнеса им с 3.2% за тримесечие. Така активите на бранша доближават 103.2 милиарда лева, при опазване на досегашния ритъм на напредък на депозитите в системата до 88.6 милиарда лева

Ефектът на растежа

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус За деветте месеца на годината облагата на банките доближава до 1.220 милиарда лева при 872 млн. лева за същия интервал на предходната година, което е 40% растеж. По-голямата част от този резултат или 70% идва от активността на играчите в топ 5 по активи - Уникредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, ПИБ и Пощенска банка. В същото време четири институции от по-малките на пазара, както и измежду клоновете излизат на загуба.

За по-добрия резултат в системата спомага продължаващия растеж на кредитирането, само че и усъвършенстването на разноските, като при едно от огромните пера - разходът за обезценки, има понижение до 348 млн. лева, при 549 млн. лева за същия интервал на 2017-а година.

Ефект в позитивна посока оказва и повишаването на прихода от такси и комисиони с над 6% до 787 млн. лева общо за бранша.

В края на септември брутният кредитният портфейл на банките е 87.4 милиарда лева, което е напредък с 2.7 милиарда лева или 3.2% по отношение на предходното тримесечие. Заемите за бизнеса и семействата са пораснали надлежно с 537 млн. лева и 375 млн. лева за същия интервал.

При депозитите повишаването е с 2.4 милиарда лева или с 2.8% до 88.6 милиарда лева От тях 1.4 милиарда лева са на предприятията, а с 1 милиарда лева са се нараснали влоговете на семействата, демонстрира статистиката на централната банка.

Лошите заеми понижават

От данните на Българска народна банка е видно, че сумата на необслужваните заеми в банковата система към края на септември e 7.4 милиарда лева, като с просрочие над 180 дни са заеми за 4.9 милиарда лева Заделените по тях обезценки са в размер на 4.6 милиарда лева Това прави дял на неприятните заеми от 8.5% към края на деветмесечието при 11.4% година по-рано, което е сензитивно усъвършенстване на индикатора. Въпреки това той остава над междинното за Европа, където сумата на проблематичните вземания в банковия бранш е към 4%.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР