Растежът на кредита за частния сектор се очаква да се

...
Растежът на кредита за частния сектор се очаква да се
Коментари Харесай

Растежът на кредита за частния сектор се очаква да се забави

Растежът на заема за частния бранш се чака да се забави през тази година и в края на декември да доближи 6.8% (8.8% през декември 2021 година ), за което главно въздействие се чака да има по-слабият ритъм на повишаване на заема за семействата в изискванията на нараснала неустановеност в икономическата среда и значително закъснение на растежа на частното ползване.

Това е записано в тримесечната макроикономическа прогноза, направена от Българска народна банка. Тя показва годишни прогнози за съществени макроикономически индикатори за България през настоящата и идващите две години.

Същевременно плануваната висока инфлация през настоящата година в комбиниране с към момента ниските лихвени проценти по заемите е допустимо да продължат да подтикват търсенето на жилищни заеми. При  заемите за нефинансови предприятия през 2022 година от Българска народна банка чакат годишният напредък да остане непосредствен до регистрирания в края на предходната година. Значителното повишаване на енергийните артикули и на разнообразни първични материали и материали евентуално ще продължи да поддържа търсенето на банков запас за оборотни средства и ресурси през годината, до момента в който търсенето на заеми за капиталови цели ще бъде мощно потиснато.
Други фактори, които се чака да имат евентуален ограничителен резултат върху растежа на заемите, от страната на предлагането са оповестените от Българска народна банка нараствания на антицикличния финансов буфер от 0.5% на 1%, в действие от 1 октомври 2022 година, и от 1% на 1.5%, в действие от 1 януари 2023 година, и запазването на 1.5% през второто тримесечие на 2023 година, както и въвеждането на нови регулаторни ограничения, свързани с минималните условия за личен капитал и допустими отговорности (MREL) на кредитните институции.

В интервала 2023-2024 година от Българска народна банка чакат известно усилване на кредитната интензивност,

което ще отразява основно плавното повишаване на  инвестициите на частния бранш и ускоряването на растежа на потреблението на семействата.

В прогнозата е включена информация за мощно възходяща динамичност на краткосрочните лихвени проценти на междубанковия паричен пазар в еврозоната, в това число прекосяването им на позитивна територия от 2023 година, въз основа на наличните данни за пазарните упования. Поради режима на паричния съвет лихвените проценти в еврозоната оказват доста въздействие върху лихвените проценти в страната и можем да чакаме тези по новите депозити и заеми да стартират да се покачват от настоящите доста ниски в исторически проект равнища.

От Българска народна банка плануват депозитите на неправителствения бранш в банковата система да продължат да нарастват през прогнозния небосвод, само че да следват наклонност към последователно закъснение. Тази динамичност ще продължи да отразява запазването на негативните действителни лихвени проценти по депозитите, както и плануваното закъснение на растежа на заплатите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР