Растежът на китайската икономика се забави значително през третото тримесечие

...
Растежът на китайската икономика се забави значително през третото тримесечие
Коментари Харесай

Растежът на китайската икономика се забави значително

Растежът на китайската стопанска система се забави доста през третото тримесечие на 2021 година, съобщи Си Ен Би Си.

Брутният вътрешен артикул на Китай е повишен с разочароващите 4,9% на годишна основа през третото тримесечие на фона на по-слабия от предстоящото растеж на промишленото произвеждане през септември. Очакванията на анализаторите, интервюирани от Ройтерс, бяха за растеж от 5,2%.

Промишленото произвеждане е повишено с 3,1 % през септември на годишна основа след растежа с 5,3 % през август.

Това е най-слабият тримесечен напредък на страната за годината, откакто през първото тримесечие Брутният вътрешен продукт на Китай се увеличи с рекордните 18,3%, а през второто – със 7,9%. От януари до септември растежът е 9,8%.

„ От началото на третото тримесечие вътрешните и задграничните опасности и провокации се усилиха “, разяснява представителят на Националното статистическо бюро (NBS) Фу Линхуей.

Той уточни, че честите спирания на електрозахранването в Китай през последните месеци са се отразили на растежа, само че добави, че икономическото им влияние е „ контролируемо “.

Инвестициите в дълготрайни активи през първите три тримесечия също не дадоха отговор на упованията. По данните на статистическото бюро те са нарастнали със 7,3% на годишна база, до момента в който упованията бяха за растеж от 7,9%.

„ Инвестиционните интензивности са лимитирани от затегнатите условия за кредитиране “, разяснява Цияопин Зу от J.P. Morgan Asset Management. Според него вложенията в дълготрайни активиса се намалили с 2,5% на годишна база през септември, водени от спад с 3,5% в имотния бранш.

По данни на Moody’s секторът на недвижимите парцели и обвързваните с него промишлености съставляват към 2% от Брутният вътрешен продукт на Китай. През последните 18 месеца Пекин поставя огромни старания, с цел да понижи зависимостта на фирмите в сектора от огромните задължения.

От Националното статистическо бюро показват още, че растежът в продажбите на дребно се е забавил до 4,4% на годишна през септември. Очакванията бяха за растеж от 3,3%. За първите девет месеца е регистрирано покачване от 16,4%.

Градската безработица през септември спадна до 4,9% от 5,1% през август. Нивото на безработица при възрастовата група 16-24 година обаче остава високо – 14,6%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР