Растежът на износа на Китай се ускори изненадващо през юли

...
Растежът на износа на Китай се ускори изненадващо през юли
Коментари Харесай

Солидно нарастване на китайския износ през юли въпреки високите американски мита



Растежът на износа на Китай се форсира изненадващо през юли макар наложените от президента Тръмп високи мита върху вноса на китайски артикули, като в това време комерсиалният остатък по отношение на Съединените щати остана покрай рекордни небеса на фона на продължаващата комерсиална борба сред двете най-големи стопански системи в света, демонстрират данни на Генералната митническа администрация на страната.

В рамките на юли китайският експорт към останалия свят се усили с цели 12,23% на годишна база по-късно по-слаб напредък от 11,2% през юни и при осреднена прогноза на финансовите пазари за по-скромно покачване с към 10 100. В същото време вносът скочи с 27,3% след покачване с 14,1% месец по-рано и упования за нарастване с към 16 на 100.

По-здравото повишаване на вноса по отношение на износа докара до стесняване на китайския търговски остатък през юли до 28,05 милиарда $ по отношение на 41,61 милиарда $ през юни и прогнози за по-позитивен търговски баланс от малко над 39,0 милиарда $.

Търговската остатък на Китай по отношение на Съединени американски щати пък се намали едва до 28,09 милиарда $, само че остава близо до юнския рекорден връх от 28,97 милиарда $ макар към този момент влезлите в действие от 6-и юли високите американски мита за вноса на китайски артикули на стойност 34 милиарда $ и последвалите ги аналогични по мярка и стойност митнически цени за вноса на американски артикули в Китай.

Китайският експорт за Съединени американски щати набъбна с 13,3% през първите седем месеца на 2018-а година по отношение на година по-рано и след покачване с 13,5% през интервала януари - юни, като в това време вносът от Съединените щати се усили с 11,8 на 100. В резултат на това комерсиалният остатък на Китай по отношение на Съединени американски щати набъбна до 161,63 милиарда $ по отношение на 142,75 милиарда $ през същия интервал на миналата година.

Трябва да се има поради, че Вашингтон от дълго време подлага на критика комерсиалния остатък на Китай със Съединените щати, насочвайки той да бъде скъсен. Именно с този претекст администрацията на президента Доналд Тръмп започва от началото на юли " война с митата " по отношение на вноса на китайски артикули, получавайки реципрочни тарифни наказания от управляващите в Китай.

С оглед на неналичието на резултати от извършените в следствие търговски договаряния, Тръмп разгласи в сряда вечерта въвеждането от 23-ти август на спомагателни 25%-ни мита за вноса в Съединени американски щати на китайски артикули на стойност от още 16 милиарда $, като се чака подобен отговор от Пекин. Администрацията на Белия дом продължава да разисква и налагането на спомагателни високи мита за китайски артикули на стойност от цели 200 милиарда $, до момента в който управляващите в Пекин оповестиха лист с 5207 типа американски артикули за 60 милиарда $, които могат да бъдат обложени с мита от 5% до 25% според от това, в случай че бъдат изпълнени последните закани на Вашингтон.

Коментирайки към момента огромния търговски недостиг на Съединени американски щати с Китай, анализатори означават, че внезапната амортизация на китайския юан сред април и юли евентуално е лишила част от резултата от въведените на 6-ти юли високи мита върху вноса на китайски артикули в размер на 34 милиарда $.

Въпреки това анализаторите не престават да чакат по по-неблагоприятно китайско комерсиално салдо през идващите месеци. " Очакваме растежът на износа да се охлади през идващите месеци, макар че това ще отрази най-вече по-слабия световен стопански напредък, в сравнение с въведените от Съединени американски щати цени, чието директно влияние ще продължава да бъде обезщетено най-много от неотдавнашната амортизация на ренминби (китайския юан) ", означи икономистът Юлиан Еванс-Причард от компанията Capital Economics, представен от организация Ройтерс.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР