Растежът на годишната потребителска инфлация в Турция се забави изненадващо

...
Растежът на годишната потребителска инфлация в Турция се забави изненадващо
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция се понижава изненадващо през април

Растежът на годишната потребителска инфлация в Турция се забави изненадващо през април до 19,5% от 19,71% през март с помощта на известно намаляване на транспортните и на цените на облекло на фона на икономическата криза в страната, демонстрират данни на турската публична статистика, представени от БНР.

На месечна база показателят на потребителските цени (CPI) се увеличи с 1,69% предвид на скок с 6,77% на цените на алкохола и на тютюневите произведения директно след извършените през март локални избори.

Междувременно турската лира отслабва леко по отношение на щатския $ и еврото, търгувайки се близо до 6-месечните върхове, достигнати по-рано тази седмица. Доларът нараства в петък с 0,25% към 5,9800 турски лири, а еврото с 0,12% към 6,6800 лири.

Близо 30-процентната амортизация на турската лира по отношение на $ през предходната година докара до растеж на инфлацията през октомври към 15-годишен връх от над 25 на 100. Последваха няколко месеца на известна стабилизация и даже внимателно повишаване на турската лира при започване на актуалната година, преди обаче лирата още веднъж да се окаже под напън от продажби предвид на инвеститорските терзания към обжалването на изборните резултати в мегаполиса Истанбул от страна на ръководещата партия на президента Ердоган.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР