Растежът на БВП на САЩ през третото тримесечие е коригиран

...
Растежът на БВП на САЩ през третото тримесечие е коригиран
Коментари Харесай

Икономиката на САЩ нарастна с 3,2 % за година

Растежът на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати през третото тримесечие е поправен към покачване до 3,2 на 100 на годишна основа. Това се показва в третата и последна оценка, оповестена от комерсиалното министерство и представена от международните организации. Първата оценка залагаше на напредък от 2,6 на 100 и един път към този момент бе поправена към покачване до 2,9 на 100, съобщи. 

Брутният вътрешен продукт се е свил през първите две тримесечия на годината, намалявайки с 1,6 на 100, а по-късно с 0,6 на 100 надлежно, напомня Франс прес. 

Увеличението на Брутният вътрешен продукт - продукцията на стопанската система в артикули и услуги - бележи връщане към напредък след двата поредни спада през тримесечията януари-март и април-юни.

Все отново доста икономисти чакат стопанската система да се забави и евентуално да потъне в криза идната година под натиска на по-високите лихви на Управлението за Федерален запас (УФР) на Съединени американски щати в опит да се овладее инфлацията, която по-рано през годината доближи до невиждани от 80-те години на предишния век стойности, осведоми Асошиейтед прес.

Растежът на американската стопанска система през третото тримесечие се дължи на мощния експорт и на положителното равнище на потребителските разноски.эИнвестициите в недвижими парцели обаче са се сринали с годишен ритъм от 27,1 на 100 поради по-високите лихви по ипотеките. Данните за Брутният вътрешен продукт, оповестени от комерсиалното министерство, са третата и последна оценка за тримесечието от юли до септември.

Анализатори, взели участие в изследването на Федералната аварийна банка на Филаделфия, чакат стопанската система да нарасне през последните три месеца на годината, само че с по-бавен ритъм от 1 на 100 на годишна основа.

Инфлацията, която 40 години не бе проблем за американската стопанска система, се завърна напролет на 2021 година, напомня АП. Основна причина за това е ненадейно мощното възобновяване от рецесията поради ковид, подхранвано от огромни държавни тласъци. УФР се забави да признае сериозността на казуса с инфлацията и стартира агресивното покачване на лихвите през март.

Пазарът на труда е останал резистентен, оказвайки напън върху заплатите и цените. Работодателите са добавили 392 000 работни места по-рано този месец, а безработицата е 3,7 на 100, което е малко под най-ниското равнище от половин век. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР