Растежът изисква дългосрочен поглед, посочи Мария ГабриелБългария може да се

...
Растежът изисква дългосрочен поглед, посочи Мария ГабриелБългария може да се
Коментари Харесай

Цифровизацията движи икономиката

Растежът изисква дълготраен взор, уточни Мария Габриел

България може да се трансформира в цифров хъб на Балканите, съобщи министър Лиляна Павлова

2018-та година е преломна в доста връзки за Европа и света, а от нас самите зависи дали ще трансформираме провокациите във благоприятни условия, съобщи българският еврокомисар Мария Габриел, на полемика в НДК, проведена от сп. The Economist, в която участваха интернационалните делегати, посланици, висши мениджъри, бизнес водачи и анализатори.

„ Цифровизацията е главен мотор на стопанската система и би трябвало да продължим вложенията в нея. Само цената на стопанската система на данни може да доближи 739 милиарда евро до 2020 година, което се равнява на 4% от Брутният вътрешен продукт ”, сподели Габриел.

Но когато приказваме за стопански напредък, по нейните думи, би трябвало да имаме дълготраен взор. „ Хоризонта ни дават високопроизводителните изчислителни технологии, които са мой приоритет. Нужно е да върнем Европа на картата на високотехнологичните международни сили ”, моли бълграският еврокомисар.

Европейската комисия към този момент разгласи проектите си да влага взаимно с страните членки в създаване на европейска инфраструктура от суперкомпютри от международна класа. Мария Габриел акцентира също нуждата от целенасочени старания в посока киберсигурност и попречване на честите хакерски атаки.

Амбициозен пакет от ограничения за възстановяване на политиката на Европейски Съюз в тази област са първата стъпка, само че за осъществяването им са нужни и добре готови експерти с цифрови умения. За да отговори на този недостиг, Европейската комисия дава своя принос посредством иницативи като Европейската стратегия за умения, Европейската и националните обединения за цифрови умения и работни места и схемата „ Цифрова опция ”, която ще даде късмет на близо 6000 студенти да придобият на практика опит в региона на технологиите посредством трансграничен стаж, разясни Мария Габриел.
още по тематиката
България може да се трансформира в цифров хъб на Балканите, поради опциите и вложенията в тази сфера през последните няколко години, уточни министърът за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова по време на полемиката.

Пламен Русев, основател на Webit, разгласи план на своята фондация за умна специализация в Централна и Източна Европа, както и за преобразяване на София в цифрова столица. Той предложи България да сътвори платформа за финанcиpане на ІCО компании.

„ Докато индустриалната гражданска война беше обвързвана с заводи и произвеждане, цифровата се гради върху платформи ”, съобщи Любомир Минчев – създател и CEO на Телелинк. Според него, четвъртата индустриална гражданска война има три съществени измерения: скорост, обсег и резултат и се развива експоненциално, за разлика от предходните.

Дигитализацията към този момент е почнала да трансформира множеството промишлености, само че резултатът върху фирмите, без значение, че е забележителен, към момента напълно не е цялостен. Любомир Минчев изясни, че в доста от секторите въздействието на цифровизацията следва да се усети съществено и да промени метода, по който действат, като да вземем за пример финансовите услуги, превоза, ръководството, земеделието, опазването на здравето и др.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР