Растеж от близо 3 процента тази година и двуцифрени стойности

...
Растеж от близо 3 процента тази година и двуцифрени стойности
Коментари Харесай

Завърши мисията на МВФ у нас, прогнозират двуцифрена инфлация

Растеж от близо 3 % тази година и двуцифрени стойности на инфлацията в България предвижда екипът на Международния валутен фонд, който организира постоянната си задача у нас в интервала 5-15 април, заяви Българска телеграфна агенция.

Предвид несигурната среда, икономическата политика е изправена пред съществени провокации. Въпреки че възобновяване от провокираната от пандемията рецесия се откри трайно, войната в Украйна се чака да има съществено икономическо влияние, в това число посредством закъснение на растежа и ускорение на инфлацията, съобщи ръководителят на екипа Жан-Франсоа Дофан на заключителна конференция в София.

На нея бяха показани предварителните заключения на специалистите, които организираха така наречен съвещания по член IV от Учредителния контракт на МВФ.

Сред другите посочени опасности за стопанската система бяха наново усилване на заболяемостта от Ковид-19, продължителни спирания на веригите за доставки и по-бързо от предстоящото стягане на световните финансови условия.

Според специалистите фискалната политика би трябвало да продължи да дава съответна здравна и икономическа поддръжка, да адресира потребностите, произлизащи от войната, и да регистрира неизвестността, като в същото време се стреми да заобикаля про-инфлационен напън. Банковият бранш е добре капитализиран, само че поради неподходящата среда, финансовата политика би трябвало да остане бдителна, предлагат от задачата на МВФ.

В същото време политиките би трябвало да адресират дългогодишните структурни провокации, изключително по отношение на повишението на виталния стандарт, понижаване на неравенствата и поддръжка на зеления преход. Дофан посочи, че Планът за възобновяване и резистентност, подсилен от европейски фондове, има решаваща роля. Подкрепяме съсредоточаването на старания на управляващите върху подобряването на ръководството и битката с корупцията, показаха от екипа на МВФ.

Според специалистите българската стопанска система е посочила резистентност, преминавайки през поредност от шокове. Войната в Украйна обаче ненадейно е помрачила вероятностите и доста е нараснала несигурността. Икономическите последствия от войната ще се материализират най-вече посредством по-високи цени на суровините, по-ниско търсене от страна на комерсиалните сътрудници и влияние на несигурността върху вложенията, като по едно и също време с това би трябвало да се поддържат и бежанците. Високата енергийна взаимозависимост от Русия съставлява сериозна накърнимост. От друга страна, финансовият бранш има доста дребна директна експозиция към Русия или Украйна. Предвид бързото развиване на събитията, е мъчно да се планува мащабът на въздействието на войната, считат от Фонда.

От там предложиха промени, които могат да се одобряват с преразглеждането на бюджета в средата на годината.

Въз основа на нашите макроикономически догатки бюджетът за 2022 година, признат през февруари, ще докара до фискален недостиг от към 3 % от Брутният вътрешен продукт на касова основа, който е подобен с недостига от предходната година. Тази политика реализира добър баланс сред поддръжката за възобновяване поради негативното влияние на войната в Украйна и устрема да не се подхранва инфлацията. Ще бъде належащо да се приложи еластичен метод при плануваното преразглеждане на бюджета в средата на годината, защото могат да се появят нови потребности и цели и да се материализират опасности. Това може да наложи смяна на целите и вероятно разхлабване на фискална позиция в по-голяма степен от плануваното все още, което ще разреши и ниското равнище на обществения дълг, съобщи Дофан.

Мисията на МВФ поддържа преориентацията на сегашния бюджет към повече обществени вложения, само че предизвести, че стартирането на новите планове може да се наложи да стане поетапно. Освен това, съгласно специалистите, политиката към заплатите би трябвало да се основава на повсеместен обзор на заплатите и заетостта в обществения бранш.

Актуализацията на бюджета би трябвало да регистрира новите потребности, зараждащи от войната в Украйна, да вземем за пример във връзка с продоволствената сигурност и даването на решаваща поддръжка за бежанците. Освен това, с цел да се отчетат възможни непредвидени разноски, обновеният бюджет също ще би трябвало да усили запаса за непредвидени разноски.

На този стадий от възобновяване и поради дефицита на работна ръка, който се появява още веднъж в някои браншове, специалистите на МВФ поддържат последователното унищожаване на схемата за задържане на работни места " 60/40 ", " която изигра основна роля по време на коронавирус рецесията, само че наподобява към този момент не е нужна ".

Цялостният обзор на пенсионната система би спомогнал за създаването на промени, ориентирани както към нейната резистентност, по този начин и към обезпечаването на съответно равнище на пенсиите, считат още те.

От задачата на МВФ предлагат фискална нерешителност, като стимулират това със застаряването и свиването на популацията, режима на паричен съвет и нуждата от опазване на буфери в светлината на несигурната външна среда. Също по този начин краткотрайното понижаване на ставките на Данък добавена стойност за определени артикули и услуги, въведено като мярка за поддръжка в условия на коронавирус пандемията, би трябвало да бъде прекратено, защото то няма целеви темперамент и е регресивно, сподели още Дофан.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР