Расте, но не старее! Това е девизът на София, част

...
Расте, но не старее! Това е девизът на София, част
Коментари Харесай

Жената, решена да превърне стария център на София в емблема

Расте, само че не старее! Това е девизът на София, част от герба на столицата, който може да се види на постройката на общината. В непосредствена непосредственост се намира бул. „ Дондуков “, в който се вливат десетките дребни улички на остаряла София, носещи в себе си историята и духа на столицата.

За страдание, огромна част от емблематичните здания в центъра на София – изключително тези, които се намират по улиците „ Бачо Киро “, „ Екзарх Йосиф “ и „ Веслец “ – се разрушават и никой не помни и не знае каква история крият тe. Всички, без Мартина Стефанова – дамата, която след дълги години живот зад граница се завръща в България и остава да живее на родната ул. „ Бачо Киро “. Шокирана от положението, в което заварва центъра, взема решение, че е време хората да схванат какъв брой значимо е архитектурното завещание. И основава КваАрТал – общественост от хора, които способстват за запазването и обновяването на Стара София в региона на булевардите „ Дондуков “, „ Васил Левски “, „ Сливница “ и „ Мария Луиза “.
Силата на хората
Инициативата започва преди осем години с концепцията да върнем духа на региона. Тогава за първи път организирахме фестивала като най-удобно събитие за привличане на внимание към казуса. Наистина започнаха да идват хора в остарелия център, да се интересуват, да приказват за него. Тук всяка къща има някаква история “, споделя Мартина Стефанова пред Economic.bg.

Проблемът, с който се бори екипът на Мартина, е да запазят архитектурното завещание на Стара София посредством разнообразни начинания – от облагородяване на региона през разчистване и основаване на графитно изкуство до цялостна реституция на здания.

За това какво е свършено през годината и какво следва, хората схващат по време на годишния фестивал на КвАрТал. Тази година той е под надпис " Силата на хората " и се организира сега (15 – 17 септември). На него ще бъде показана и друга самодейност на екипа, борещ се за центъра на София – QR кодове, които да описват историята на всяка от емблематичните къщи.
 https://www.economic.bg/bg/a/view/qr-kodove-shte-razkazvat-istorijata-na-sgradite-na-stara-sofija QR кодове ще описват историята на постройките в Стара СофияБрандинг
Опитваме се да създадем един брандинг на това архитектурно завещание, с цел да може да го съхраним. Работим с доста институции. За страдание, хората с пари не схващат, че да притежаваш постройка монумент на културата има доста повече стойност, в сравнение с да притежаваш един имот, на който да издигнеш блок с пет етажа “.

Мартина счита, че би трябвало да бъде основан стандарт, по който да се строят новите здания в центъра на София, които да бъдат в унисон с духа на региона, с цел да се избегне обезличаване. Освен това, тя е на мнение, че Стара София има цялостния капацитет да се трансформира в туристическото лице на града. В място, на което е съсредоточена огромна част от историята на града.



Искаме да превърнем нашия квартал в бранд. В София всичко е извънредно безредно, туристите нямат линия, по която да се движат “, споделя Мартина.

Тя дава за образец „ Капана “ в Пловдив, който се е трансформирал в емблема на града. Но за задачата би трябвало и помощ от общината, и политическа воля, споделя още Стефанова.

„ За да работим за квартала, без да бъдем в политиката, започнахме с методичен урбанизъм – елементарен метод с дребни стъпки да демонстрираме капацитета на едно цяло пространство. Този тип урбанизъм включва създаване на пейки, чистим свастики. Малки стъпки, които постепенно трансформират целия образ на града. Започнахме с няколко огромни графити по стените, с цел да създадем тази точка на града по-привлекателна “.



На ул. „ Веслец “ следва да бъде върнат първичния тип на една от постройките, каквато е била по царско време.

Това е казус и образец, че всичко е допустимо. Вече са подадени нужните документи за това “, споделя Мартина.

Наред с всичко това екипът зад Мартина се бори и за основаването на повече пешеходни зони в града.
Административни спънки
Сградите монумент на културата са доста, а чиновниците в Националния институт за недвижимо културно завещание са малко, по тази причина процедурите по реновиране на постройките и вдъхването им на живот е постепенно, комплицирано и от време на време невероятно.

Всички процедури би трябвало да минат утвърждение в Министерството на културата, което е отговорно за постройките, които са монумент на културата.

„ Ведомството е един динозавър, натоварено с доста задания. Искаме да съберем притежателите на тези здания, институциите и политиците, с цел да намерим решение “, споделя Мартина, която е на мнение, че в случай че бъде дадена власт на локалната администрация да ръководи тези здания, всичко ще е доста по-лесно. Затова сега екипът на КвАрТал работи по правенето на законопроект в тази посока.

Ние сме обединител на всички хора, загрижени за архитектурното завещание на Стара София. Надяваме се КвАрТал да се трансформира в един приключен план. София да си върне своя остарял център и той да е емблема на града “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР