Расте напрежението сред водачите на превозни средства в столичния градски

...
Расте напрежението сред водачите на превозни средства в столичния градски
Коментари Харесай

Ново напрежение: Синдикален лидер на шофьорите в София е станал жертва на постановка?

Расте напрежението измежду водачите на транспортни средства в столичния градски превоз. Шофьорът Йордан Младенов, който е и синдикален водач в сдружението, е станал жертва на режисура, настояват изданията " Барикада " и " Дума ".
Припомняме, че Младенов бе първият, който описа преди дни за неприятните условия на труд в превоза в столицата. Мъжът е един от протестиралите в сряда водачи, които сложиха жълти жилетки и окачиха надпис " митинг " на предното стъкло.
Става ясно, че на в сутринта на 15 февруари Младенов е бил причакан от проверяващи от ведомствен линеен надзор на последна спирка на рейс 77 в Западен парк.
В „ проверяващия екип “ изненадващо се е оказал и завеждащият „ Безопасност на придвижването “ в Столичния автотранспорт Борислав Попов, прочут като доближен до шефа на предприятието Слав Монов. Проверяващите са принудили Младенов да слезе от рейса, след което са „ разкрили “ вътре литър и половина бутилка с дизелово гориво, прецизират изданията.
Шофьорът е бил упрекнат, че е откраднал нафтата от предприятието. Младенов, който е и водач на КТ „ Подкрепа “ в Столичен автотранспорт, е безапелационен, че това е поредна режисура против него във връзка със синдикалната му активност.
Както преди три години, по този начин и в този момент, Младенов е отказал да допре бутилката, с цел да няма негови отпечатъци по нея. Шофьорът тогава е настоял незабавно да засекат количеството гориво в резервоара, което се е оказало даже над нормата. Допълнителна детайлност е, че набеденият служащ от два дни кара с жълта жилетка.
Новината за случилото се със синдикалиста бързо се е популяризирала измежду сътрудниците му. Шофьори са декларирали, че или няма да застъпят на промяна, или ще прекратят работата си.
Младенов описа стряскащи детайлности към изискванията на труд в градския превоз след следващия случай с водач, на който му прилоша зад кормилото. Оказа се, че той е карал 14 дни без отмора, а от последните 39 дни не е работил единствено в 4. От организацията " Спаси София " сигнализираха първи за бруталните нарушавания и желаеха оставките на шефовете на сдружението. Общинските съветници от Българска социалистическа партия в София настояха за цялостна инспекция в превоза и сложиха казуса на съвещание на транспортната комисия в СОС.
Във вторник и сряда ватмани и водачи излязоха на работа с облечени жължи жилетки в символ на митинг. Председателката на транспортната комисия Екатерина Йорданова призна, че има проблем с дефицит на водачи, само че той не бил софийски, а народен, районен и европейски.
Шефът на „ Столичен eлектротранспорт “ ЕАД Евгений Ганчев пък разгласи, че казусът започвал да става и демографски. В предприятието му търсели решения с безвъзмездни курсове за водачи.
И столичният кмет Йорданка Фандъкова разяснява по-рано напрежението измежду водачите. Тя уточни, че е заложено 10-процентно нарастване на заплатите за водачите и ватманите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР