Расте броят на огнищата с африканска чума по дивите свине

...
Расте броят на огнищата с африканска чума по дивите свине
Коментари Харесай

Нови огнища на свинска чума в Русенско

Расте броят на огнищата с африканска чума по дивите прасета в област Русе. Това заяви доктор Николай Ненов от Областната дирекция по сигурност на храните в Русе на съвещание на регионалната епизоотична комисия.

Регистрирани са нови три огнища - край селата Просена, Мечка и Писанец. Така зоните, в които са открити инфектирани диви прасета, са осем.

Ненов изясни, че през седмицата двама специалисти от Германия са били на посещаване в района. Целта им е да изготвят експертиза за всички наранени индустриални ферми в Северна България. Идеята на епизоотичното изследване е да се наблюдава по какъв метод е влезнал вируса в дадения свинекомплекс.

Ненов изясни, че това ще помогне на стопаните да се защитят по-добре при ново зареждане на фермите си със прасета.

Той заяви, че досега в района са умъртвени по човечен метод 70 440 свине. Предстои да бъдат евтаназирани още 4500 животни от индустриална плантация край село Караманово. Умъртвяването по човечен метод там се прави от през вчерашния ден.

Ненов сподели още, че управлението на свинекомплекса в Голямо Враново, където също има огнище на заболяването, е отправило питане към Министерството на земеделието и храните, като задачата е да се запазят част от животните във фермата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР