Ръстът в цените на горивата през последните месеци с около

...
Ръстът в цените на горивата през последните месеци с около
Коментари Харесай

Мартин Владимиров: Цените на горивата трябва да са с 32 стотинки по-евтини

Ръстът в цените на горивата през последните месеци с към 20-30 стотинки на литър продължава да бъде спор на доста полемики.

" Направих една сметка, че цените на горивата сега би трябвало да са с към 32 стотинки по-евтини, в сравнение с са ", съобщи енергийният специалист от " Център за проучване на демокрацията " Мартин Владимиров в ефира на " Денят стартира ".

Според него икономическата аргументация, че България има право да купува напълно съветски нефт поради дерогацията от европейските наказания. Именно поради тази дерогация се купува нефт, който е с 20% по-евтин, в сравнение с петрола, който закупуват всички останали страни членки на Европейския съюз.

" Въпреки всичко плащаме цени, които са междинните за Европейския съюз преди налози. Разликата е единствено 6% и е съвсем същата, каквато дават други страни, отказали се от съветския нефт, а преди са били доста подвластни от него като Полша, Чехия и Словения ", добави Владимиров, като изясни, че сега би трябвало да плащаме към 2,65 лева и облагата от тази разлика отива в " Лукойл ".



" Оцених облагата за тази година на 1 милиарда и 800 хиляди лева от януари до в този момент и това е напълно с помощта на дерогацията, а за сметка на това нито лев корпоративен налог в допълнение не е влезнал в бюджета ", сподели енергийният специалист.

Опасенията на множеството хора, че горивата може фрапантно още да се повишат е единствено нечиста сделка, тъй като страни, които са спрели вноса на съветски нефт, поддържат същите цени на горивата като тук, счита Владимиров.

" България може да размени без механически и стопански последици съветския нефт в границите на месец. В началото на септември от " Център за проучване на демокрацията " публикувахме специфичен стопански разбор, показващ от кое място можем да внасяме недопечен нефт, на каква цена и какво би могло да е оскъпяването ".

Има 15 разнообразни източници, като най-разумно би било от Казахстан или Азербайджан, изясни той.

" Вдигането на дерогацията има за цел да се даде повече време на " Лукойл " да прави голямата облага, която регистрирахме, 200 млн. $ на месец ".

Цената на горивата би трябвало да се дефинира от цената на производството, а не от разликата в акцизи, заключи Владимиров.

Вижте целия диалог във видеото

Последвайте ни във и Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР