Ръстът в производствената инфлация ще изисква все повече увеличение на

...
Ръстът в производствената инфлация ще изисква все повече увеличение на
Коментари Харесай

Икономист: Инфлацията ще ни доведе до ръба на продължителна рецесия

Ръстът в индустриалната инфлация ще изисква от ден на ден нарастване на лихвените проценти и по-високи ограничения от централните банки, което ще докара всички до ръба на криза през 2023 година Вероятно ще навлезем в относително тежка и продължителна криза. Това разкри икономистът Щерю Ножаров от БСК за " Твоят ден " по NOVA NEWS.

По думите му за българския бизнес това значи няколко неща. " В секторите с висока междуфирмена задлъжнялост, ще има компании на ръба на банкрут. При жителите с заеми ще има затруднение. При програмирането на идващия бюджет евентуално няма да има опция за пълноценно индексиране на приходите. Глобалното опълчване на Съединени американски щати и Китай води до скъсване на веригите на доставки и все по-голямо капсулиране на обособени валутни райони ", уточни той.

Икономистът изясни и какво може да се направи. " Един бюджет би трябвало да бъде конструиран да понижава неравенствата, а не като настоящия - който дава на всички. Парите да бъдат получавани от тези, които имат потребност. Бързо би трябвало да се одобри формулировка за енергийна беднотия и да се усъвършенстват държавните разноски и програмното бюджетиране ", безапелационен е Ножаров.

Според него тази година ще бъде по-лека стопански от идната, когато светът ще бъде на ръба на криза. " Икономическият напредък на множеството страни в Европа ще бъде под 1%. Високата инфлация ще докара голям брой проблеми - опциите за финансиране на бизнеса и тези на семействата да изплащат задължения ", акцентира икономистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР