Ръстът в броя на сделките с жилища „на зелено” води

...
Ръстът в броя на сделките с жилища „на зелено” води
Коментари Харесай

Проблемите при покупка на имот „на зелено”

Ръстът в броя на покупко-продажбите с жилища „ на зелено” води и до повече проблеми при покупката им. Регистрират се растеж както на извънсъдебни разногласия при сходни покупко-продажби, по този начин и на правосъдни. Как обаче те могат да бъдат избегнати?

Важно е да се посочи, че разновидностите за покупка на парцели „ на зелено” са два – прекачване право на градеж и сключване на прелиминарен контракт. Практиката е посочила, че клиентите избират втория вид, при който строителят и бъдещият притежател уреждат връзките си на един доста по-ранен стадий, а прехвърлянето правото на благосъстоятелност се осъществя при довеждане докрай на строителството на постройката.

Какви „ подводни камъни” крие първият вид? „ При него строителят купува терен или различен вид е да му бъде учредено право на градеж върху терен благосъстоятелност на избрани лица. След това се доставя с позволение за градеж и трансферира на бъдещия покупател не право на благосъстоятелност, а право на градеж. Когато постройката доближи до стадий недодялан градеж, т.е. се достави с Акт 14 собствеността върху съответния апартамент минава върху купувача. След като постройката е достигнала до недодялан градеж, за строителя поражда нуждата да я довърши, защото следва постройката да се достави с Акт 15 и Акт 16 и да бъде годна за прилагане. Това, което поражда като проблем в тази обстановка е, че е допустимо строителят да не довърши строителството и то не поради друго, а тъй като към този момент е получил цялата покупна цена и единственото, което го подтиква да довърши построяването са вероятно плануваните в контракта за строителство неустойки, които е доста евентуално да не бъдат в доста приемливи размери”, изяснява правист Радостина Хаджиева.

Как е организиран този въпрос обаче в другите страни? Като образец може да бъде взета Франция. „ Там строителят продавач може да продава „ на зелено” само в случай че има финансова застраховка, която покрива освен цената на жилището или различен тип парцел, който ще се купува, само че и цената на цялата постройка. Дефакто той би трябвало да разполага с такава застраховка, която да съумее да обезщети всички бъдещи притежатели на жилища, находящи се в съответната сграда”, добавя Хаджиева.

Друг значим аспект при покупката на жилище в стадий на градеж е да се ревизира дали парцелът няма тежести. Затова експерти предлагат да се изследва историята на парцела, защото съществуват голям брой рискове, като да вземем за пример парцелът да е държавна или общинска благосъстоятелност или той да не разрешава според законодателството да се строи върху него или още по-неблагоприятна обстановка е върху самият парцел да има вещно правни тежести, ипотека, забрана, които постоянно се засягат в правосъдната процедура.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР