Ръстът на в пандемичната 2020 г. започна да се ускорява

...
Ръстът на в пандемичната 2020 г. започна да се ускорява
Коментари Харесай

Въпреки коронавируса: Сериозен ръст на ипотечните кредити у нас

Ръстът на в пандемичната 2020 година стартира да се форсира и в случай че продължава още няколко месеца по този начин, има огромна възможност тази година да има връх по изтеглени жилищни заеми, сподели инспекция на “ ”. Само сред януари и октомври, след като са последните данни на Българска народна банка, растежът на изтеглените ипотечни заеми е 8,6%, или за това време български жители са изтеглили 935 млн. лева
За съпоставяне, през цялата 2019 година са били изтеглени едвам 206 млн. лева жилищни заеми и тогава растежът за цялата година е бил едвам 1,9%. Сега обаче наклонността е такава, че на процедура се повтаря 2018 година когато бяха изтеглени над 1 милиарда лева ипотечни заеми и годишният растеж беше 10,7%. Сега изтеглените към октомври 2020 година заеми са с 11,9% повече от изтеглените към октомври предходната година.
 На какви условия би трябвало да отговаряте, с цел да кандидатствате за ипотечен заем? На какви условия би трябвало да отговаряте, с цел да кандидатствате за ипотечен заем?
Закупуването на жилище може да бъде занимателно и вълнуващо прекарване. Но намирането на точния дом е единствено една дребна стъпка в целия про...
Пред “ ” кредитни консултанти удостоверяват високия растеж на изтеглените ипотечни заеми, а някои от тях даже настояват, че към този момент 2020 година е най-хубавата им година, откогато въобще работят на този пазар. “Когато изключителното състояние бе въведено през март, пазарът на процедура престана да съществува единствено за към месец. Още след Великден обаче хората, които бяха възнамерявали да купуват жилище, започнаха да подписват покупко-продажби, а това е обвързвано с евакуиране на ипотечни заеми ”, споделя консултантът Тихомир Тошев. През март банките в топ 5 стопираха краткотрайно да отпускат ипотечни заеми за покупка на непостроени към момента жилища, така наречен жилища на акт 14. В същото време понижиха частта от цената на жилището, което кредитират, от предходните 85-90% на 70%.
“Към днешна дата тези ограничавания към този момент не съществуват и на процедура всички хора, които бяха възнамерявали да купуват жилище, реализираха покупко-продажбите си както ги бяха замислили ”, сподели Тошев. От друга страна, банките ограничиха доста отпущането на ипотечни заеми на хора от браншовете, които бяха наранени по-силно от рецесията – туризъм, превоз, търговия. Но в този момент при оценката на кредитополучателите банките вземат поради не толкоз сектора, в който работи претендентът за заем, а съответната компания – дали има огромни отговорности, по какъв начин заплаща заплатите, обезпечава ли чиновниците си на цялостния размер на заплатите и така нататък Освен това има редица сектори, които въобще не бяха наранени от рецесията – фармация, произвеждане на хранителни артикули, IT, куриерски услуги.
Една от главните аргументи за растежа на кредитирането обаче си остават лихвите. Те не престават да са на исторически най-ниските си равнища и всевъзможни прогнози, че ще се подвигат, не се извършват. През март две от огромните банки леко покачиха % на олихвяване на ипотечните заеми, само че единствено след едно тримесечие още веднъж ги понижиха и в този момент най-ниската рента по ипотечен заем е към 2,5 – 2,7%, твърди Тошев. Един дребен подробност от цялата картина е, че много огромна част от клиентите на кредитните консултанти сега са хора, които до момента са живеели чартърен и в един миг сметките им са посочили, че ще им е по-изгодно да купят жилището въпреки и с заем. “Напоследък съвсем всеки втори клиент при мен е с подобен проблем ”, безапелационен е специалистът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР