Ръстът на цените в Аржентина за август спрямо юли (т.е.

...
Ръстът на цените в Аржентина за август спрямо юли (т.е.
Коментари Харесай

В една от новите страни от БРИКС инфлацията е от най-високите в света - достигна 124%

Ръстът на цените в Аржентина за август по отношение на юли (т.е. единствено за месец) е 12,4%, което е най-високият месечен растеж на цените в страната от 1991 година насам. Това демонстрират данните от Националния институт по статистика и броене, заяви ТАСС.

Аржентина е една от 6-те нови страни, които публично ще се причислят от 1 януари 2024 година към икономическата организация БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР).

" Общото равнище на показателя на потребителските цени през август 2023 година се покачва с 12,4%, а с струпване от началото на годината растежът е 80,2%. Спрямо август предходната година (на годишна база), нарастването на потребителските цени в Аржентина е 124,4% ", т.е. над два пъти, се споделя в документа на Института по статистика на страната.

Според изнесените данни, най-вече (с 15,6%) през август са поскъпнали храните. Следват услугите в региона на опазването на здравето (с 15,3%) и битовата техника (с 14,1%).

Аржентина към този момент няколко години е измежду страните в света с най-висока инфлация. За 2022 година инфлацията там беше е 94,8%, за 2021 година - 50,9%, за 2020 година - 36,1%, а за 2019 година - 53,8%.

На 13 август в Аржентина се организираха първичните избори, на които бяха избрани претендентите за президент, които ще вземат участие в изборите на 22 октомври. На идващия ден формалният валутен курс на аржентинското песо падна с 22%.

Според изказванията на представители на аржентинското държавно управление, Международният валутен фонд (МВФ) е настоял за обезценка на песото, в границите на програмата за урегулиране на задлъжнялостта на страната. Освен формалният валутен курс на песото, внезапно падна и неговият всекидневен курс - действителен заради валутните ограничавания в страната - което също оказа въздействие в посока повишаване на цените.
 БРИКС се уголемява с още 6 страни
БРИКС се уголемява с още 6 страни

Решенията от срещата " на върха " в Йоханесбург
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР