Ръстът на цените на жилищните имоти в Пловдив продължава с

...
Ръстът на цените на жилищните имоти в Пловдив продължава с
Коментари Харесай

Квадратният метър жилищна площ в Пловдив скочи с между 100-300 евро за година

Ръстът на цените на жилищните парцели в Пловдив продължава с цялостна мощ. Показва го не просто статистиката, само че и офертите за продажба в огромните платформи за търговия с парцели. 
Прочетете още
Според статистиката, в която данните са към третото тримесечие на 2022 година към това на 2021, цените в Пловдив са се покачили с 12,1% за година , като при новото строителство повишаването е 11,5%, а при съществуващите здания 12,6%. 

Според офертите за продажба на парцели скокът е даже по-голям. Средно квадратният метър жилищна повърхност в Пловдив при започване на март коства с сред 100-300 евро повече , в сравнение с през март 2022 година. Тепърва ще забележим дали данните от статистиката, която се създава много по-бавно и тромаво и обгръща минали интервали, ще удостовери това. 

На първо място е значимо да се каже, че сред търсена цена от купувача и действителна продажна цена има известна разлика. Вече по-малко покупко-продажби се вписват на стойност, друга от действителната, поради банковото кредитиране, а и поради стягането на методите за заплащане на огромни суми по банков път. Така че това не изкривява доста пазара на парцели, само че пък оповестените стойност за продажба, които продавачите се надяват да договорят, постоянно са повишени. 

Именно по тази причина статистиката е надалеч по-точна, стъпвайки върху действително изповядани покупко-продажби и техните финансови параметри. 

Въпреки тези ангажименти, при продажба на жилището си притежателите постоянно стъпват върху аналогични предложения на пазара, с цел да се ориентират - значително това е и един от методите на оценителите при правене на пазарна оценка на парцел. 

А какво демонстрират данните на офертите в Пловдив към 2023 година? 

Средната цена на кв.м. в Пловдив е скочила със 110 евро . По квартали и съгласно типа на парцелите покачването за квадрат жилищна повърхност доближава 300 евро

Най-сериозно нарастване на цените има при парцелите в центъра на града - Капана, Център, Стария град, Каменица 1, Мараша и Младежки рид. Там продажната цена на кв.м. е скочила с сред 200-300 евро единствено за година. 

Беспоред победител е кварталът на креативен промишлености, който е с нико застрояване, а притежателите на парцели там, които се продават, търсят по приблизително 1600-1700 евро на кв.м. Високите цени са вързани и с неналичието на задоволително предложения, само че пък сериозния интерес към парцели там. 

В останалите квартали най-скъпо се продават едностайни жилища. Реални предложения демонстрират, че на Пещерско шосе и към Централна гара притежатели на маломерни жилища търсят също сред 1600-1700 евро на кв.м

Изненадващо сериозен скок има и в цените в Тракия и Гагарин . Двата квартала до преди няколко години се славиха с голям брой свободни жилища на ниски цени, но това е минало. Офертите демонстрират скок с към 200 евро за кв.м., а междинните цени на кв.м. са съответни към 1000 евро за Тракия и 900 евро за Гагарин. 

Вече и в биткойн

Криптовалутата от дълго време е навлязла във всеки аспект от финансовия свят. Преди дни пловдивчанин разгласи за продажба двустаен апартамент с РЗП 74 кв.м. в " Кършияка ". Апартаментът е рекламиран като необзаведен, само че със " супер локация ". Вместо валута, цената му е оповестена в криптовалута. Собственикът му търси 6 BTC (Биткойн)

По цени от през днешния ден това е равностойно на 115 778 евро, но на 9 март, когато притежателят е разгласил обявата си те са коствали 123 618 евро. Разликата е фрапантна, а точно волативността на криптоактивите ги прави извънредно чудноват избор за продажба на недвижимо имущество. 



Ето и междинни цени по квартали, основани на действителни предложения в един от най-големите уеб сайтове за продажба на парцели:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР