Ръстът на разходите за здравеопазване през 2020 година ще бъде

...
Ръстът на разходите за здравеопазване през 2020 година ще бъде
Коментари Харесай

Ананиев: 500 милиона повече за здраве догодина

Ръстът на разноските за опазване на здравето през 2020 година ще бъде към 500 милиона лв., заяви министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев пред публицисти в Добрич като посочи, че към момента се води спор с Министерството на финансите по подготвяния план за бюджет, представен от Българска телеграфна агенция.

Ананиев добави, че единствено растежът на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ е 395 милиона лв.. По думите му растеж ще има и в бюджета на Министерството на здравеопазването, което ще обезпечи резистентност на спомагателните разноски, направени от държавното управление в системата през тази година. Министърът уточни, че повече средства са планувани и за новозакупените апарати за проучване на кръвта и за трансплантациите.



В отговор на въпрос за окончателното решение на Върховния административен съд /ВАС/ да бъде анулирана наредбата за установяване на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК, Ананиев коментира,че се приготвя нов нормативен акт. Вече сме на финала по подготвянето на нова разпоредба, която е съобразена с констатациите, направени от Върховен административен съд, каза Ананиев, съгласно който след постановеното правосъдно решение няма да се получи юридически вакуум. По думите му новата разпоредба би трябвало да бъде подготвена преди началото на новата финансова година и преди подписването на новия Национален рамков контракт за медицинските действия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР