Ръстът на работните места в САЩ се оказа по-силен от

...
Ръстът на работните места в САЩ се оказа по-силен от
Коментари Харесай

Силният ръст на работните места в САЩ води Фед към ново качване на лихвите

Ръстът на работните места в Съединени американски щати се оказа по-силен от предстоящото през септември, знак, че стопанската система остава постоянна макар по-високите лихвени проценти, стачките и държавния безпорядък във Вашингтон, оповестяват американските медии.

Позициите в неселскостопанските браншове са се нараснали с 336 000 за месеца, много над прогнозата на на Dow Jones за 170 000, заяви Министерството на труда в петък в дълго чакан от вложителите отчет.

Коефициентът на безработица е 3,8% при прогноза за 3,7%.

Увеличенията на заплатите са по-меки от предстоящото, като междинното почасово възнаграждение се е повишило с 0,2% за месеца и с 4,2% по отношение на година по-рано, спрямо прогнозите за надлежно 0,3% и 4,3% растеж.

Фючърсите на фондовия пазар поеха надолу след отчета, до момента в който доходността на държавните облигации скочи, показва CNBC. Напоследък вложителите считат, устойчивата стопанска система може да принуди Федералния запас да поддържа високи лихвените проценти, както и да ги усили повече, до момента в който инфлацията остава висока.

По отношение на другите браншове, хотелиерството води с 96 000 нови работни места. По-големи нараствания има в администрацията (73 000), опазването на здравето (41 000) и в бранша, обвързван с професионални, научни и софтуерни услуги (29 000). Работните места в областта на филмовия и звукозаписен бранш са намалели с 5 000 през септември, а спадът им от май насам е 45 000 на фона на трудовата невъзможност в Холивуд.

В допълнение към мощния септември, за предходните два месеца са направени обилни проверки нагоре. Ръстът на работните места за август към този момент е 227 000, което е с 40 000 повече от предходната оценка, до момента в който за юли настоящият брой е 236 000 от 157 000. През двата месеца е имало общо 119 000 повече работни места от докладваните по-рано.

Коефициентът на присъединяване на заетите или тези, които работят по отношение на общия размер на работната мощ, се задържа постоянен на 62,8%, към момента с половин процентен пункт под равнището преди пандемията на Covid.

Докладът за работните места идва в миг, когато разпродажбата на дълготрайни облигации увеличи доходността им до 16-годишни върхове, затягайки финансовите условия по метод, който може да заплаши очакванията за меко кацане, при което стопанската система се забавя задоволително, с цел да охлади инфлацията, без да навлиза в криза, показва в обособен разбор на отчета за работните места The Wall Street Journal.

Силното наемане през септември може да увеличи още доходността на облигациите, показвайки, че пазарът на труда остава мощен.

Въпреки новините за съкращения в софтуерния бранш, като цяло те остават исторически ниски, а равнището на безработица се движи покрай 50-годишно дъно от две години.

В същото време многочислените трудови стачки са знак, че работещите към момента имат превъзходство пред работодателите, изключително в браншове като опазването на здравето, където търсенето на работна мощ остава високо.

Заплатите, които се покачиха по-бързо от инфлацията през последните месеци, подтикнаха потребителските разноски и поддържаха стопанската система в придвижване макар многочислените опасности за растежа.

Въпреки че това е добра вест за семействата, може да се окаже проблем за Фед в устрема му да управлява инфлацията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР