Ръстът на пазара през миналата година беше едва 4.8%. ©

...
Ръстът на пазара през миналата година беше едва 4.8%. ©
Коментари Харесай

Фармацевтичният пазар забави ръста си

Ръстът на пазара през предходната година беше едвам 4.8%.

© Надежда Чипева Фармацевтичният пазар през 2018 година се забави доста с повече от 50% и растежът му е бил 4.8% по данни на интернационалната анализаторска компания IQVIA. Причината за спада продължава да бъде една - държавната политика и по-специално ограниченията, подхванати от Националната здравноосигурителна каса за ограничение на разноските за новаторски артикули. През предходната година за медикаменти с рецепта публичните фондове - здравната каса, здравното министерство и лечебните заведения, както и пациентите са платили общо над 2.5 милиарда лева, като 74% от тях се падат на аптечния пазар; 55% от пазара в стойност не престават да се държат от истинските компании, като на генеричните се падат 32%, а на продуктите без рецепта - 13%.

Столицата София продължава да бъде най-големият пазар за медикаменти – в нея се реализират 28% от продажбите на медикаменти.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък По-голям растеж в лечебните заведения

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Отново движеща мощ на растежа в бранша има болничният пазар, който е със значително по-малък размер спрямо аптечния.

Иван Георгиев, районен управител на IQVIA за България

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА " Болничният пазар за прескрипторни артикули е повишен с 12.8% а аптечният със 7.6% ", разяснява Иван Георгиев, районен управител на IQVIA за България. Проучванията на пазара означават, че особено за оборотите на болничния пазар принос имат 10 лечебни заведения, които са виновни за над 50% от заплащанията за медикаменти в клиники. Видно от листата с лечебните заведения, става въпрос за клиники, които лекуват онкологични и онкохематологични болести (виж карето) и мотор на растежа се оказва само този пазар с приложени повече и по-нови лекарства. През предходната година единствено здравната каса е покрила артикули за лекуване на злокачествени болести в размер на 415.7 млн. лева в 40 клиники при заложени в бюджета й 282 млн. лева по това перо. Само първата клиника по ползване е приложила на пациентите си химиотерапевтични артикули на стойност 35.9 млн. лева Видно, че при онкоболните има нараснала преживяемост и по-добри способи на лекуване, което рефлектира в увеличение на заплащанията на здравната каса.

Размествания при най-големите

Както и през предходните години топ 10 на фирмите държи над 46% от продажбите на целия фармацевтичен пазар. От тази година IQVIA не класира фирмите по кумулативни обороти в стойност, а разделя продажбите им на артикули по лекарско наставление и на такива без рецепта, като тази категория включва и питателните добавки.

Традиционно първи в продажби по стойност е швейцарският тръст Novartis, чиито продажби са обединени с тези на генеричното му поделение Sandoz. Най-забележимо е изкачването в класацията на българската дивизия на американския международен водач във фармацията Pfizer, който заема трето място по продажби в съпоставяне със седмо през 2017 година Забележителен растеж има и при Merck Sharp & Dhome (MSD).

" Ръстът при Pfizer продължава с помощта на мощните продажби на антикоагуланти. MSD демонстрират най-бърз напредък от приблизително 25% през последните три години, който се дължи главно на продукта им в имунотерапията на онкологични болести ", разяснява Иван Георгиев.

Засилените продажби на скъпоструващи медикаменти по лекарско наставление през 2018 година на процедура оставят отвън топ 10 в прескрипторната ранглиста единствената българска фармацевтична компания " Софарма ", която обаче си остава водач по продадени опаковки и втора по стойност в продуктите без рецепта.

В сегмента на медикаментите и питателните добавки, за които не се изисква лекарско наставление, през предходната година пазарът отбелязва растеж от повече от 7% по отношение на 2017 година

" Този растеж се дължи съвсем напълно на записаните лекарствените артикули. При питателните добавки има закъснение, само че прогнозата е за по-бърз напредък и равнене сред медикаменти и добавки през 2020 година. Нерегистрираните артикули (хранителните добавки) против кашлица и простуда имат най-значителен растеж, като удвояват размера си по отношение на 2015 година ", споделя Иван Георгиев. Той добавя, че питателните добавки с най-големи продажби са витамините – с 85 млн. лева, и продуктите за храносмилателна система – с 60 млн. лева

Тенденцията медикаменти без рецепта да се трансформират в хранителни добавки, както в тази ситуация с витамините, продължава. Причините за това са няколко. Лекарствата без рецепта подлежат на непоколебим надзор на състава, би трябвало да им бъде направено досие и да се създават по разпоредбите на положителната индустриална процедура, като целият този развой предстои на надзор от здравните управляващи. В допълнение, страната управлява освен състава, регистрацията и производството, само че и цената на медикаментите без рецепта. През последните три години оптималната продажна цена на всички такива лекарства беше замразена с разпоредба на здравното министерство, чиято последна цел беше да понижи заплащанията на пациентите.

За разлика от тях питателните добавки не подлежат на надзор на производството, състава и цената. При тях производителите записват в Агенцията за надзор и сигурност на храните единствено етикета и опаковката им, а за състава като цяло клиентите могат да разчитат единствено на репутацията на производителя. Ако той е фармацевтична компания с обичаи, най-вероятно добавките ще се създават в изискванията, в които и медикаментите.

Компаниите с най-големи продажби в сегмента медикаменти без рецепта са фармацевтични производители с обичаи и по-голямата част от пазара им е от медикаменти без рецепта и в доста по-малка степен – на хранителни добавки. Лидер по продажби в стойност е Actavis, компания на Teva.

По-малко аптеки

IQVIA изследва и трендовете на аптечния пазар и съгласно последния й отчет през последите три години се вижда понижение на броя на новооткритите аптеки със приблизително 15% на година. Действащите аптеки са над 3200 и България резервира третото си място в Европа по брой аптеки на глава от популацията - 51 аптеки на 100 хиляди поданици по отношение на приблизително 30 в Европа.

" По данни на IQVIA самостоятелните аптеки в България са към 45% от всичките почти 3200, като наклонността е към понижение. Преди години този индикатор е бил 55 ", разяснява Георгиев. Той добавя, че пазарният дял на самостоятелните аптеки е към 25% за 2018 година и също понижава през годините, въпреки и по-бавно. Останалите 75% от продажбите минават през вериги от два и повече обекта.

В обичайна си анкета с мениджърите на фармацевтичните компании в топ 10 по продажби на прескрипторния пазар и пазара без рецепта " Капитал " се поинтересува от тяхното мнение за развиването на пазара и самата компания в България и в световен проект, отражението на регулаторната среда и здравните политики върху пазара и пациентите, както и от прогнозите им за пазара през тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР