Ръстът на минималната работна заплата в 15 сектора от реалната

...
Ръстът на минималната работна заплата в 15 сектора от реалната
Коментари Харесай

Бизнесът иска отлагане на скока на минималната работна заплата в 15 сектора

Ръстът на минималната работна заплата в 15 бранша от действителната стопанска система да бъде отсрочен през 2019 година, упорстват от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Това излиза наяве от работен вид на документа, с който news.bg разполага. Той ще бъде показан преди Съвета по тристранно съдействие.

Заради прекомерно стръмния растеж на административно избраната минимална работна заплата, от АИКБ по принцип желаят нейното покачване напълно да бъде анулирано за идната година. Бизнесът обаче има вяра, че решението към този момент е взето.

" Със страдание би трябвало да повторим своето доста съществено подозрение, че повишението на размера на МРЗ на 560 лв. е превдварително решен въпрос. По тази причина, АИКБ се обръща към държавното управление и към обществените сътрудници с предложение за приемане на решение за самобитна дерогация на размера на минималната месечна работа заплата в застрашените стопански действия ", пишат оттова.

Кои са въпросните браншове?

От Асоциацията на индустриалния капитал в България дефинират 15 бранша, на които покачването на минималната заплата до 560 лв. от идната година ще се отрази най-тежко. Те включват над 330 000 заети.

Това са: пчеларство, рандеман на глина и каолин, произвеждане на самун, сладкарски, тестени произведения и други хранителни артикули, произвеждане на облекло, култивиране на кожи, произвеждане на обувки и други произведения от кожи, произвеждане на дървен материал, на мебели. Замразяването, упорстват от АИКБ, би трябвало да включва и хотелиерската и ресторантьорска активност, както и туроператорите, товарния превоз, дейностите по защита и следствие, медико-социалните грижи, ремонт на компютри и домашен артикули, хуманното опазване на здравето (медицински сестри, акушерки и рехабилитатори), както и дейностите на религиозните организации, което включва единствено Българската православна черква.

Данните, представени в документа, демонстрират, че след повишението на минималната работна заплата през идната година в тези 15 бранша, тя ще бъде прекомерно близо до междинния застрахователен приход.

Въздействие на " скока " на минималната работна заплата върху стопански действия, където междинният застрахователен приход е покрай цената на минималната работна заплата, без и с отчитане на спомагателното възнаграждение за прослужено време и добита подготовка (1,109хМРЗ).

Критика към определянето на МРЗ

От АИКБ показват остра рецензия към кабинета поради практиката минималната работна заплата да се предопределя със средносрочната бюджетна прогноза.

" Веднъж заложен в средносрочната бюджетна прогноза, размерът на минималната месечна работна заплата за страната става непроменим, а последващата процедура по " консултиране " на определянето му става искрено официална и даже бутафорна. Продължава да се възпроизвежда порочната процедура, " консултациите " да се организират само, с цел да е спазена формалната процедура. Заседанията на съответните комисии към НСТС и на самия НСТС, не престават да имат напълно " обреден " темперамент и не престават да са изпразнени от наличие. Те нямат никакво значение за крайния резултат разискване на този основен макроикономически параметър ", споделят от организацията, настоявайки за нов способ за договаряне.

Висока ли е минималната заплата?

Като дял от междинната заплата, да. Това е проблем, защото работи демотивиращо на служащите с по-висока подготовка и по чисто психически аргументи потиска повишението на продуктивността на труда.

Съотношението сред цената на минималните месечни заплати за 2000 година и 2018 година за България е 7,6112. Увеличението на минималната месечна работна заплата през 2017 година, спрямо 2000 година е 661,12%. България и Румъния имат стремглав, избухлив растеж на минималната работна заплата - % на нарастването за Румъния е 1562,69% и 661,12% за България. Националната стопанска система с третия " резултат " в тази ранглиста е Естония с 458,78% - с повече от 200 (двеста) % по-нисък растеж на минималните работни заплати по отношение на България, показват още от бизнеса.

Числата наподобяват още по-драстично, в случай че се направи съпоставяне по отношение на подготвяната минимална месечна работна заплата за 1 януари 2019 година - 560 лв.. Сега към този момент процентът на нарастването за България ще бъде 735,73 %.

Публикуваните в документа данни сочат ясно, че минималната работна заплата с отчитане на междинния размер на спомагателното възнаграждение за страната доближава до дял, надхвърлящ 83% от цената на междинната месечна работна заплата. Минималната месечна работна заплата пък доближава до дял надхвърлящ 75% от междинната месечна работна заплата.

В подтекста на Европейски Съюз, България продължава да е страната с най-високо съответствие на минималната работна заплата към междинната работна заплата, като това съответствие е доста над междинния размер за Общността, пишат от АИКБ.

" Когато пък вършим разбор по стопански действия, прави усещане, че единствено бюджетни, финансови, монополни и олигополни браншове са под междинното съответствие за Европейски Съюз. Има единствено едно изключение - ИКТ. Във всички браншове, които оперират на свободните конкурентни пазари, съотношението е доста по-неблагоприятно от междинното за Европейски Съюз ", показват оттова. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР