Ръстът на кибератаките през 2022 г. направи интернет още по-опасен.

...
Ръстът на кибератаките през 2022 г. направи интернет още по-опасен.
Коментари Харесай

Паролите, които карат хакерите да се усмихват

Ръстът на хакерските атаки през 2022 година направи интернет още по-опасен.

За доста хора обаче тази опасност остава недооценена.

Те не подхващат ограничения по възобновяване на метода си към основаването на пароли.

Като съветник по киберсигурност, аз непрекъснато слушам истории на хора, чиито персонални данни са били откраднати, защото са създали една елементарна неточност - употребяват една и съща ключова дума в доста уеб сайтове, споделя Джон Шиър.

След 20 години опит в проучването на онлайн незаконното държание, тактиките, техниките и процедурите, съм открил, че хакерите обожават хората, които вършат 6 типични неточности. Те предизвикат единствено усмивки на лицата им.

Използвате една и съща ключова дума на доста места

Повече от ⅔ от американците вършат тъкмо това. За да не основават чисто нова ключова дума за всеки акаунт, потребителите постоянно вземат решение да заложат на една, като леко я трансформират. Например, добавяйки знак или в допълнение число. Така стават лесни цели за хакерите.

Решение: Създайте неповторима ключова дума за всеки собствен акаунт. Да, това може да е изморително и тягостно, само че на пазара има практични решение. Например, управител на паролите. В него може да съхранявате и да организирате паролите, които употребявате.

Създавате неповторими пароли единствено за “рискови” сметки

Много хора основават неповторими пароли единствено за сметките, които считат, че съдържат сензитивна информация. Такива са банкови приложения, офис електронни пощи и други. Съветът на специалистите е да не подценявате и другите си сметки. Те може да съдържат персонални данни.

Решение: Защитете с неповторима ключова дума всеки акаунт. Дори тези, които употребявате рядко.

Не употребявате управител на паролите

Освен идентификация на няколко стадия, мениджърите на пароли са доста скъпи технологии, които вършат паролите ви по-защитени. С тях можете да създавате неповторими пароли и да ги въвеждате автоматизирано.

Решение: Изберете управител на пароли, който отговоря на вашите желания и софтуерни потребности. Разгледайте като образци 1Password, Bitwarden, Dashlane и LastPass, предлага CNBC.

Създавате елементарни пароли, които съдържат персонална информация

Най-добрите пароли не е наложително да са комплицирани. Те просто би трябвало да бъдат сложни за отгатване.

Решение: Създавайте пароли, които са дълги най-малко 12 признака и избягвайте да употребявате в тях персонална информация. Тя елементарно може да бъде отгатната.

Отказвате да употребявате системите за идентификация на няколко стадия

Дори най-сложната ключова дума може да бъде компрометирана. Затова използвайте актуалните системи за отбрана, които на няколко стадия удостоверяват, че това сте вие.

Решение: Има услуги, които не оферират такова решение. Затова, когато това не е допустимо, заложете на постоянна ключова дума.

Апатични сте към новите условия за пароли

Лесно е да изпаднете в заблуждението, че няма да бъдете обект на хакерска атака. Като се има поради какъв брой огромни и многочислени станаха хакерските закани напоследък, рисковете да има последици (дори финансови) за самите вас не са дребни. По-добре е да се подготвите за най-лошия сюжет.

Решение: Не се заблуждавайте, че сте в сигурност. Усъвършенствайте паролите си и използвайте модерни системи за отбрана.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР