Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие е

...
Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие е
Коментари Харесай

Икономическият растеж през третото тримесечие е 4.6% годишно

Ръстът на брутния вътрешен артикул (БВП) през третото тримесечие е с 4.6% по отношение на същия интервал на 2020 година, а покачването по отношение на второто тримесечие на тази е с 0.6%, сочат сезонно изгладените данни на Националния статистически институт, оповестени през днешния ден. Това е доста усъвършенстване по отношение на експресните данни по калкулации към средата на ноември, когато

През второто тримесечие обаче годишният растеж беше доста по-голям - с 9.9%.

Стойността на творби сред юли и септември Брутният вътрешен продукт е 36.133 милиарда лева по настоящи цени. На човек от популацията се падат 5241 лева от стойностния размер на индикатора. При междинен за тримесечието валутен курс от 1.659260 лева за 1 щатски $ Брутният вътрешен продукт възлиза на 21777 млн. $ и надлежно на 3159 $ на човек от популацията, пресмята Национален статистически институт. Преизчислен в евро, Брутният вътрешен продукт е надлежно 18.475 милиарда, като на човек се падат 2680 евро.

Създадената от браншовете на националната стопанска система брутна добавена стойност през третото тримесечие на 2021 година възлиза на 31.201 милиарда лева по настоящи цени.

През третото тримесечие на 2021 година относителният дял на аграрния бранш в добавената стойност на стопанската система усилва нивото си по отношение на година по-рано с 0.8 процентни пункта до 7.6%.

Индустриалният бранш усилва каузи си с 0.6 процентни пункта до 26.4%.

Относителният дял на добавената стойност, осъществена от дейностите в бранша на услугите, понижава до 66% при 67.4% година по-рано.

За извънредно ползване през третото тримесечие на 2021 година се изразходват 75.1% от творби Брутният вътрешен продукт. Инвестициите образуват 14.8% от творби Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо от артикули и услуги е позитивно.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР