Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) е 3,1 процента за

...
Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) е 3,1 процента за
Коментари Харесай

Икономическият ръст достигнал 3,1% през 2018 г.

Ръстът на брутния вътрешен артикул (БВП) е 3,1 % за 2018 година Въпреки че растежът остава над междинния за страните от Европейския съюз (ЕС), той е измежду най-ниските всред новите страни-членки. Това заяви доцент доктор Виктор Йоцов от Института за стопански проучвания при Българска академия на науките (ИИИ) на брифинг, където показа Годишния отчет за икономическото развиване и политики в България за 2019 година, с фокус върху структурните несъответствия и произлизащите от тях опасности за стопанската система.

Представянето на отчета е включено в календара от събития, отдадени на 150-годишнината от основаването на Българска академия на науките и 70-годишнината на ИИИ, съобщи шефът на Института проф. доктор Александър Тасев, предава Българска телеграфна агенция.

Независимо от общо взето позитивните стопански вероятности, запазването на актуалните темпове на стопански напредък значи, че доближаването със междинния приход на глава от популацията на Европейски Съюз остава надалеч в бъдещето. " Тези темпове, които реализираме, са извънредно незадоволителни ", посочи доцент доктор Йоцов. Той предвижда, че ще има леко закъснение на икономическия напредък през 2019 година, а вероятно той може да се възвърне през идната година.

През 2018 година износът остава близо до равнищата си през 2017 година Продължава откритата наклонност за централизация на износа към страни от Европейски Съюз. През 2018 година вносът нараства с 3,7 % по отношение на 2017 година, уточни гл. ас. доктор Недялко Несторов - член на авторския колектив. По думите му България купува артикули главно от Германия, Русия, Китай, Италия и Турция. Тези пет страни образуват 42 на 100 от вноса в България.

Основата нужда на българина е от потребителски артикули и българското произвеждане не съумява да задоволи потребностите на потребителите и се постанова да се внасят такива артикули. България се затвърждава като експортьор най-вече на артикули с ниска добавена стойност - главно първични материали, добави гл. ас. доктор Недялко Несторов.

От ИИИ - Българска академия на науките акцентират в рекомендациите на отчета си, че значимото за българската стопанска система е да реализира дълготраен и дълготраен стопански напредък от най-малко 5 % годишно. Според Института единствено това би осигурило по-осезаем напредък на приходите и благосъстоянието.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР