Ръстът на брутната средна работна заплата ще продължи да се

...
Ръстът на брутната средна работна заплата ще продължи да се
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: Средната заплата в България може да достигне 1500 лева след две години

Ръстът на брутната междинна работна заплата ще продължи да се следи в стопанската система на България, уточни в изявление за money.bg основният икономист от Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов. Така през идващите две години тя в действителност може да доближи размер от 1500 лева месечно.

" Не виждам нещо да се промени при заплатите ", сподели Богданов. " Струва си да се означи, че при нашия пазар на труда и демография заплатите е по-слабо евентуално да намалеят, спрямо Гърция, Италия, Испания или Португалия. "
 Време ли е да напуснете работата си, в случай че желаете по-висока заплата?
Време ли е да напуснете работата си, в случай че желаете по-висока заплата?

Вижте какво сочат изследванията

По думите на икономиста повода за това е, че междинните разноски за труд в България са доста по-ниски, в сравнение с в развитите стопански системи от Европейския съюз, като до момента в който у нас те са 5 евро на час, в Германия да вземем за пример са 33 евро на час. Поради тази причина, даже и стопанските системи в границите на еврозоната да преминат през криза, е допустимо тя да се отрази първо на заетостта у нас, а по-късно на възнагражденията за труд.

" Но тук те повлияят върху темпа на напредък, а няма да следим намаление на възнагражденията ", сподели Богданов. " Така вместо да порастват с 9% годишно, заплатите може да стартират да порастват с 3%. Мейнстрийм теорията ни споделя, че не можем да имаме спад на заетостта и повишаване на заплатите, само че ние сме по-особен случай. "

Икономистът напомни също, че в това число и поради ниските разноски за труд, даже и по време на рецесията от 2009 година България е траяла да притегля задгранични вложения. " Това са стратегически планове, при които фирмите избират подобаваща дестинация, и считам, че даже и да има криза в еврозоната, ние още веднъж ще привличаме вложения. "
 Средната заплата в София надвиши 1700 лв., в страната - 1200
Средната заплата в София надвиши 1700 лв., в страната - 1200

В кой бранш са най-високите хонорари?

В резултат на това, съгласно него е допустимо да се сбъдне сюжетът в обновената средносрочна бюджетна прогноза на Министерството на финансите през 2021 година междинното брутно заплащане в страната да доближи интервала от сред 1400 и 1500 лева на месец. Спрямо прогнозното му ниво за тази година от 1224 лева на месец, това ще е растеж от към 18% в границите на две години. Това е в унисон с повишаването на заплатите за последните две години, когато те се покачиха с 15%.

В бюджета за идната година от Министерството на финансите залагат увеличение на бюджета за педагогичен заплати със 17% и за заплати в администрацията - с 10%. Същевременно е заложено и продължаващо увеличение на минималната работна заплата, която през януари 2020 година ще е в размер на 610 лева (спрямо 560 лева сега), а от януари 2021 година - 650 лева Прогнозата на ведомството е тя въпреки всичко да се задържи без смяна през 2022 година
 Защо концепцията за минимална заплата от €750 е в действителност рискова за всички, изключително за българите?
Защо концепцията за минимална заплата от €750 е в действителност рискова за всички, изключително за българите?

Мярката заплашва да унищожи пазара на труда в Европа
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР