Ръстът идва от по-големия брой продадени машини и най-вече от

...
Ръстът идва от по-големия брой продадени машини и най-вече от
Коментари Харесай

БТЛ индъстрийз: Пловдивският производител на машини за...

Ръстът идва от по-големия брой продадени машини и най-много от стартирането на пазара на нови и по-скъпи уреди.

С още толкоз се чака да нарасне оборотът през тази година, а в проектите отсега нататък е навлизането и други области на медицината.

Постигнатият марж на облагата от 22% е нетипично висок, изключително за индустриална компания.

Ако се изключат производителите на колела, които означават самобитен взрив през предходната година, най-растящата компания в бранша на машините и оборудването през 2018 година е " БТЛ индъстрийз ". Пловдивският производител на електронна здравна инсталация съумява да изпревари даже мощно представящите се компании за автомобилни съставни елементи и да регистрира близо четири пъти по-голям растеж от междинния за топ 40 в сектора.

Макар че предприятието, което е част от чешката BTL, обичайно усилва оборотите си всяка година, през предходната приходите му скачат с близо 50% до над 150 млн. лева Добрата вест е, през тази година компанията чака да порасне най-малко с още толкоз, а резултатите от първото тримесечие дава положителни учредения за това. В проектите на сдружението, което създава в България към този момент 13 години, е навлизането и в нови области на медицината.

Цел: отскок над 200 млн. лв.

Няколко фактора стоят зад внезапното нарастване на приходите на " БТЛ индъстрийз " през 2018 година От една страна, това се дължи на нарасналите продажби на уреди като брой, само че по-важното е, че през последните 2-3 години компанията е пуснала на пазара нови машини, които са и много по-скъпи. Това е и повода облагата на сдружението да пораства в пъти. " Ако един уред за ЕКГ коства 1000 евро, новите апарати костват по 100 хиляди евро и въпреки че се сглобяват да вземем за пример за 6 вместо за 2 часа, разликата в цената е доста по-голяма ", споделя изпълнителният шеф на българското сдружение Георги Петков. Така по думите му спрямо миналата година продуктивността на труда се е повишила с към 10%.

През 2019 година продажбите се планува да доближат 215 млн. лева, което е растеж още близо 50%, само че цифрата може да се окаже и по-голямо. " Очакваме всички нови артикули, които са високотехнологични и скъпи, да са в своя пик. Виждаме го по резултатите от първото тримесечие ", посочи Петков.

По думите му индустриалните пространства към този момент са тесни за компанията и по тази причина тя е наела спомагателна повърхност 4 дка в града, където е преместила експедиционния склад. От началото на годината работа са почнали нови 50 души, само че отворени позиции към момента има.

И произвеждане, и разработки

" БТЛ индъстрийз " създава електронна здравна инсталация в три съществени области – физиотерапия, кардиология и естетична медицина. На процедура българското дружество е единственото индустриално звено на групата BTL. Годишно от завода в Пловдив съединени излизат 20 хиляди апарата, като от най-разпространения модел се вършат към 1000 бройки. Компанията има в листата си над 30 типа машини като краен артикул, а общо с подпродуктите и аксесоарите броят им доближава 150 - 160. За да си прави част от съставените елементи сама, преди две години компанията си оборудва и завод за произвеждане на железни елементи.

В България се намира и един от развойните центрове на групата. Той е основан преди четири години в София и в него работят 30 инженери. Миналата година стартира произвеждане на първия създаден от тях артикул – BTL Unison, който съставлява композиция на две съществуващи технологии и се употребява за унищожаване на целулит. В края на тази година се чака да излезе и първият напълно български артикул, който ще бъде в региона на физиотерапията - " автоматизирана висилка ", с който се третират проблеми на опорно-двигателния уред и гръбначния дирек. " Разработването и сертификацията на един план при нас лишава няколко години от концепцията до стартирането на продукта на пазара ", изясни Петков.

Човекът зад машината

Екипът на " БТЛ индъстрийз " сега е малко над 300 души, като почти половината от тях са в производството, а останалите са дипломиран личен състав като инженери, планери, маркетолози, експерти по логистика и така нататък Минималното условие за хората в производството е да са със приблизително техническо обучение, само че има и много чиновници с висше обучение. " Причината е, че при нас един човек сглобява цялата машина. Тя е цялост от 100 - 120 съставния елемент, а това не е нискоквалифицирана работа ", споделя Петков.

По думите му дефицит на фрагменти има в цялата страна, само че компанията всяка година прави разбор на пазара и гледа да предлага 10% над междинното възнаграждение за другите позиции. Текучество също има, само че Петков го дефинира като " търпимо ". " За България междинното равнище е 15%, за Пловдив е 17%, при нас е под 8% ", споделя той. Според него в действителност главната причина за това относително малко хора да напущат е спокойната работна атмосфера, положителното отношение и гъвкавото работно време, което в производството като цяло не е процедура.

Има и още един фактор, който стимулира експертите. " В развойния център това, което притегля хората, е фактът, че процесът включва всичко от концепция до краен артикул и по този начин те могат да видят творението, в което са взели участие. В множеството R&D центрове в страната инженерите проектират единствено съставен елемент от дадена машина ", прибавя маркетинг мениджърът Димитър Стамов.

Пазарни особености

Продуктите на " БТЛ индъстрийз " се продават в над 100 страни по света, само че всеки пазар си има своите особености. " Половината от апаратите ни за естетична медицина са за Съединени американски щати, просто там тази област е доста развита като цяло. Следват Европа и Латинска Америка ", изяснява Петков. Медицинските апарати (кардиология, физиотерапия и урология) се продават главно в Европейския съюз, както и в Латинска Америка и Азия, а най-големият индивидуален пазар за тези артикули е Полша.

В България също от ден на ден експерти се ориентират към продуктите на BTL. " В един миг забелязвахме наклонност българските експерти да са по-консервативни и да избират остарялото и добре изпитаното, само че като виждат новите неща на международни изложби, в интернет и така нататък, стартират от ден на ден да мислят за високите технологии. Това на нас ни дава опция да растем ", споделя Стамов. За последните 3 години компанията е продала към 400 апарата в страната – толкоз, що се касае за 10 години преди този момент.

Логично в България клиентите са главно от частния бранш. " В държавния също стартират да мислят в тази посока, само че към този момент е въпрос на ръководство да могат да си обезпечат бюджет, с цел да го имат ", прибавя Стамов. А машините не са евтини. Във физиотерапията всеобщите костват от 2000 до 20 хиляди евро, само че има и по 40 хиляди евро. В кардиологията апаратите са от 1000 до 40 хиляди евро, а най-скъпи са в региона на естетичната медицина. " Там цените стартират от 10 хиляди евро и стигат до 120 хиляди евро за BTL EMsculpt, който ни е черешката на тортата и най-новата технология ", прецизира Петков.

Другото огромно ограничаване за развиването на българския пазар е, че здравната каса не покрива новите способи. " В държавните лечебни заведения даже да си купят скъпа машина, самото пласиране на процедури върви доста мъчно ", изяснява Петков. В същото време по думите му новите технологии във физиотерапията да вземем за пример икономисват доста време и на пациентите, и на експертите, защото се ползват по-малко на брой и по-кратки процедури. " Нашите пациенти не се лекуват с най-съвременните способи ", счита той.

Търси се

По думите на Стамов в международен проект наклонността във физиотерапевтичния бранш е да се търсят от ден на ден високотехнологични апарати. В региона на кардиологията експертите се насочват все по-често към по-малки и функционални апарати, които са по-лесни за приложимост и дават по-точна диагностика. Много продаван е софтуерният артикул на BTL, който по избрани придвижвания на един ЕКГ запис разчита признаци на така наречен синдром на неочакваната сърдечна гибел и насочва лекарят да направи по-задълбочени проучвания. В естетичната медицина трендът е към все по-неинвазивните и по-безболезнени способи, които изискват и по-малко ръчна работа.

Суетата като бизнес

Като най-перспективна област към този момент се обрисува естетиката. Благодарение на нея " БТЛ индъстрийз " на процедура не съумява да усети рецесията - уредите за хубост се появяват тъкмо през 2009 година и изтеглят компанията нагоре. " Суетата е един от греховете, само че в това време е едно от най-скъпо платените неща на света ", споделя Петков. По думите му това е и повода компанията внезапно да стартира да пораства. " Истината е, че в този момент с естетиката просто няма база за съпоставяне ", прибавя той.

Това обаче не значи, че компанията не търси и нови ниши. Като евентуално мощни посоки е определила неврология, роботика, хирургия, обща медицина и други, които счита за удачни от позиция на маркетинг, търговия и знания в научно-развойната активност. " Това значи, че търговците имат достъп до подобен тип експерти, маркетингът в тези сфери е сходен на този, който вършим, а технологиите не се разграничават толкоз от тези, които към този момент употребяваме, и не се постанова инженерите да получават някакви тотално нови познания ", изяснява Петков. Бъдещите сфери на активност към този момент са на стадий изследване, а до появяването на първия подготвен подобен артикул ще минат най-малко 5-6 години. Общата посока обаче е ясна, а тя ще донесе и още по-голям пазар на BTL.

Групата

BTL е чешка компания, основана при започване на 90-те години на предишния век от Ян Вилд, който е юрист по специалност. Фирмата се занимава с произвеждане и продажба на електронна здравна инсталация в три съществени области – физиотерапия, кардиология и естетична медицина. Продуктите й се продават в страната от 1998 година, само че през 2006 година компанията записва локално сдружение - " БТЛ индъстрийз ", и трансферира цялото си произвеждане в България. Групата има търговски компании в над 50 страни, а в още толкоз работи посредством дистрибутори. За BTL в света работят 1500 души, още 200 са заети в развойните й центрове в Чехия, България, Индия, Румъния и Русия. Оборотът й за 2018 година е 180 млн. евро. От влизането й в България до момента BTL е вложила в страната над 100 млн. евро.

Надежда Чипева, capital.bg

Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР