Ръст в подкрепата за Зелената партия на европейските и местните

...
Ръст в подкрепата за Зелената партия на европейските и местните
Коментари Харесай

Пробив за Зелените на евроизборите в Ирландия, проевропейските сили водят

Ръст в поддръжката за Зелената партия на европейските и локалните избори в Ирландия, демонстрираха данни от екзит пол, представени от " Ройтерс " и " Евронюз ". Това слага партията в позиция да завоюва първите си от 20 години насам места в Европейския парламент и да реализира най-значимите триумфи в локалните препоръки.

Според екзит пола на RED C се чака Зелените да завоюват три от общо 13 места в Европейския парламент и да усилят поддръжката си на локалните избори до 9 на 100 по отношение на по-малко от 2% преди пет години. Партията, която на евроизборите през 2014 година получи едвам 4.9% от гласовете, в този момент евентуално ще завоюва 14.8%. Това е най-високият й резултат от основаването й през 1981 година Тя надминава Лейбъристката партия (получила едвам 3.5%) и по този начин се трансформира в четвърта в страната.

Бас Ейкхаут, един от претендентите на европейските Зелени за председателския пост в Еврокомисията, загвори за " зелена вълна ", стигаща до ирландските крайбрежия от Холандия, където делът на гласовете за Зелена левица се усили до 10.5% съгласно данни от екзит пол.

Проевропейската партия на ирландския министър председател Лио Варадкар Фине гейл е преди всичко с 28.7%, следвана от дясноцентристката Фине фоил с 15.4%. Националистката Шин Фейн получава 13%, т.е. бележи спад от 19.5% на евроизборите през 2014 година, по данните от екзит пола.

" В доста други eвропейски страни крайната десница навлиза доста, само че това не се случва тук. Като цяло наподобява, `е центристките партии са се показали относително добре ", разяснява Тереза Рийди, учител в Университетския лицей Корк.

Ирландия в този момент има 11 места в 751-местния Европейски парламент, само че след излизането на Англия се чака да получи още две. Официалните резултати от вота, който се състоя в четвъртък, се чака да бъдат оповестени в понеделник.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (473)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР