Ръст с 1,5% на продажбите на дребно в ЕС през

...
Ръст с 1,5% на продажбите на дребно в ЕС през
Коментари Харесай

Ръст на продажбите на дребно в ЕС и еврозоната

Ръст с 1,5% на продажбите на дребно в Европейски Съюз през ноември на месечна база демонстрират данни на Евростат.

Регионът регистрира устойчиво възобновяване на търговията на дребно, откакто през октомври продажбите изненадващо спаднаха с 0,6 на 100.

В еврозоната покачването в размера на месечна база е на същото равнище – от 1,5%, откакто през октомври зоната с единна валута записа даже по-сериозен спад от 1,1%.

В съпоставяне със същия месец на предходната година се следи съществено нарастване – растежът на размера на продажбите в еврозоната е от 2,8%, а в Европейски Съюз – от 2,7%.

Според Евростат нарастването в размера на месечна база в еврозоната се дължи главно на растеж в нехранителните артикули от 2,3%, в категорията „ Храни, питиета и тютюневи произведения “ от 1,2% и на автомобилните горива от 0,3%.

Що се отнася до Европейски Съюз като цяло, наклонността е сходна. Обемът на продажбите на нехранителните артикули се е повишил с 2,1%, на категорията „ Храни, питиета и тютюневи произведения “ с 1,2%, а на автомобилните горива – също с 0,3%.

Сред страните членки най-голямо нарастване при продажбите на дребно се следи в Португалия (3,9%), Словения (2,8%) и Германия (2,3%) . Само една страна бележи спад при търговията на дребно – Естония с 0,2%.

В България се регистрира слаб растеж от 0,3%, който обаче се забавя спрямо предходния месец, когато бе на равнище от 0,6%.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР