Ръст от 18% на приходите от дейността си до 3.14

...
Ръст от 18% на приходите от дейността си до 3.14
Коментари Харесай

Ръст от 18% на приходите отчита БФБ за полугодието

Ръст от 18% на приходите от активността си до 3.14 млн. лева регистрира "Българска фондова борса " АД (БФБ) за първата половина на тази година по отношение на същия интервал на 2019-а, четем в оповестения финансов доклад на борсовия оператор.

Нетните доходи от продажби възлизат на 900 хиляди лева и са съизмерими с тези за първото полугодие преди година. Финансовите доходи на сдружението се усилват с 28% и са в размер на 2.24 млн. лв..

Разходите за активността на БФБ през интервала са 1.36 млн. лева, като повишаването им се дължи главно на по-големи заплащания за амортизации, външни услуги, свързани с внедряването на комерсиалната платформа Т7 на Deutsche Börse, лицензи и поддръжка, както и за хонорари на личния състав.

"Ръстът на приходите на БФБ в интервал, който обгръща на процедура прекъсване на стопанската система ни, удостоверява, че борсата е желано място за обезпечаване на ликвидност в спешна обстановка като тази без исторически аналог. Убеден съм, че оттук-насетне БФБ ще се утвърждава и ще е желана за набиране на капитал за развиване и напредък на българските компании. Със сигурност това ще бъде един от главните фактори в следствие, на които страната ни ще премине през този сложен интервал ", отбелязва Маню Моравенов, изпълнителен шеф на БФБ във връзка публикуването на счетоводния доклад.

Към края на първото полугодиe БФБ регистрира позитивен чист финансов резултат от 1.779 млн. лева, което съставлява растеж от 271 хиляди лева по отношение на същия интервал на предходната година. Нетната облага на една акция на сдружението е 0.27 лв.. Реализираният настоящ финансов резултат на БФБ се дължи основно на растежа на финансовите доходи, в които са включени приходи от лихви и начисления дял от дъщерното сдружение "Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД.

БФБ ще изкупи назад до 300 000 лични акции

Това ще стане, в случай че общото заседание на акционерите, планувано за 30 юли, утвърди предлагането на мениджърите на борсовия оператор. Проектът за решение планува "Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД, еднолично следено дъщерно сдружение на БФБ, да изкупи тези бумаги от капитала на компанията майка. Срокът за противоположното изкупуване е до 3 години. То би трябвало да стане на цени сред 4.50 и 6 лева за акция, четем в поканата за общото заседание.

Общото заседание на БФБ ще гласоподава и за разпределение на 50% от облагата за предходната година, която е в размер на 403 419 лева, под формата на дял. Това значи по 0.0306 лева брутно на акция за всеки акционер или общо 201 709.66 лв..

Министерството ан финансите е най-големият акционер с дял от 50.05% от капитала и естествено ще вземе половината от дивидента, в случай че бъде гласуван. Инвестиционни медиатори и банки имат 16.74%, други компании държат 19.58%, а самостоятелните вложители имат дял от 13.63% от книжата с право на глас. Чуждестранни акционери управляват 3.35% от акциите на борсовия оператор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР