Ръст на зеленчуците внос от чужбина. Експертите твърдят, че причината

...
Ръст на зеленчуците внос от чужбина. Експертите твърдят, че причината
Коментари Харесай

Земеделци: Вносът на зеленчуци ни убива, държавата да го забрани или да вдигне субсидиите

Ръст на зеленчуците импорт от чужбина. Експертите настояват, че повода за скока през последните 5 години е изсветляването на пазара на непознати артикули у нас. Данните показват, че на сергиите растежът на доматите непознато произвеждане е с 18%. С 10 % повече спрямо минали година е вносът на краставиците у нас. А вносните чушки са с 14% повече, демонстрира репортаж на Нова телевизия.

За поредна година българските зеленчукопроизводители са недоволни от евтиния импорт. Според тях ниските цени ги обричат на банкрут в сезона на зимнината.

Всяка година градината на баба Златка от хасковското село Конуш създава задоволително количество зеленчуци за консервите за зимата. Жената постоянно затваря буркани, а графикът зависи от времето и слънцето. От пазара тя купува рядко. Казва, че търговците лъжат, че продукцията е българска, с цел да привлекат клиенти.

„ И доматите, и чушките нямат усет. Продуктите в другите страни не са толкоз хубави ”, счита Златка Христова.

На няколко километра от баба Златка, производителят Октай бере трета ръка капия. Занимава се със земеделие към този момент близо 7 години. В последно време обаче е понижил площта на половина.

„ Гледахме към 250 декара и се принудихме да понижим. Всяка година разноските скачат - торове, работната ръка ”, съобщи Октай Рамадан.

Един от главните проблеми пред българските зеленчукопроизводители остава евтиният импорт.

„ Постоянно разясняваме с сътрудници, че вносът ни трепе. Не може ние да произвеждаме и да има импорт от Турция, Македония, Гърция. Явно там им дават по-големи дотации. Няма по какъв начин да влезе от друга страна по-евтино, в случай, че ние си го произвеждаме ”, разясни той.

Затова Октай желае или вносът да бъде спрян, или дотациите да се вдигнат. За да наваксат загубите продават и непосредствено от равнищата край пътя.

Темата разяснява и доц. Божидар Иванов от Център за проучвания в селското стопанство в ефира на Нова телевизия.

„ Производството в страната отбелязва покачване. Има изсветляване на самата търговия и количествата, които навлизат у нас. Производителите от години се оплакват от нелегален внос. Увеличава се потреблението на домати и пресни зеленчуци ", каза Иванов. Той добави, че зеленчукопроизводството е от най-специфичните браншове и зависи от доста грижи и внимание.

По думите му цените на зеленчуците могат да се трансформират в границите на един ден. „ Това зависи от снабдяването, производството ", сподели доцент Иванов и посочи, че в Европа най-големите снабдители на зеленчуци са Tурция и Мароко.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР