Ръст на заразените с COVID-19 за последното денонощие и още

...
Ръст на заразените с COVID-19 за последното денонощие и още
Коментари Харесай

МЗ предлага личните лекари отново да издават направления за безплатни ковид тестове

Ръст на инфектираните с COVID-19 за последното денонощие и още зони с жълт код за болест. Всичко това повдига още веднъж въпроса - ще бъдат ли въведени нови ограничаващи ограничения. Ето и данните - 10 области в страната към този момент са с над 100 инфектирани на 100 000 души. В жълто към този момент са и Пловдив, и Разград.

Здравното министерство предложи персоналните лекари още веднъж да имат опция да издават посоки за безвъзмездни бързи проби за коронавирус.

Поглеждаме в тетрадката на лаборатория във Варна.

" Всички червени са позитивни. А това е 11 юни - всички са негативни. Става въпрос за антигенни проби. Разликата е явна ", сподели доктор Снежан Снегаров, шеф на лаборатория във Варна.

Нито един от тези бързи проби не е назначен от персонални лекари. Защото те нямат право, макар че желаят. А пулмолозите, които имат такова право, имат и ограничаване.

" Ако те назначат PCR проучване е за сметка на техния регулативен стандарт, те се самоограничават, защото той е лимитиран и няма да им останат проучвания за другата им съществена работа ", сподели доктор Снежан Снегаров.

Но даже това не е главният проблем за пулмолозите. Тях повече ги тормози, че един човек със признаци би трябвало да обикаля от кабинет до кабинет и да чака свободен час при експерт, който да го прати на тест.

" Може персоналният доктор да го изпрати с направление, той да не може да отиде незабавно на пулмолог, а след няколко дни, там да отиде - пулмологът да реши, че би трябвало тест за коронавирус, да го насочи, това да стане вероятно на другия ден, евенетуално да се види на по-следващия ден, че към този момент е позитивен, да се насрочат и други проучвания - това значи неизбежно утежняване ", сподели Петър Чипев, пулмолог.

Темата към този момент има продължение - здравното министерство предложи от настоящия бюджет на Здравната каса да се заделят пари за бързи проби, които персоналните лекари да назначават.

доктор Николай Христов, общопрактикуващ доктор, Варна: Това е една извънредно наложителна мярка от незабавен порядък. Въобще неточност беше да бъде отнемано това право.

Бързо отнетото право ще се възвръща по-бавно. Тепърва предстоят договаряния в Здравната каса и Лекарския съюз и няма подложен период нито за срещите, нито за решението.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР