Ръст на заплатите през 2020 година прогнозират анализатори въз основа

...
Ръст на заплатите през 2020 година прогнозират анализатори въз основа
Коментари Харесай

Анализатори: Българите да очакват по-големи заплати през 2020 г.


Ръст на заплатите през 2020 година предвиждат анализатори въз основа на икономическите индикатори в България през миналата година, оповестява Българска национална телевизия. А от Министерството на финансите регистрират закъснение на растежа на Брутният вътрешен продукт през трето тримесечие до 3,1% на годишна база. Според краткосрочната бизнес статистика в края на миналата година строителната продукция и търговията на дребно се забавили своя ритъм, на фона на растеж в производството и оборота в индустрията. Инфлацията е била 2,2% или с % повече по отношение на края на 2018 година, поради повишаването с към половин % на промишлените артикули и на модифицираните храни.

На този декор българинът е теглил повече заеми през предходната година, над 7 на 100 от миналата, като по този метод е дал своя вот доверие на икономическата вероятност у нас. Само в края на 2019 година жилищните банкови заеми са нарастнали с 14 на 100, потребителските - с малко над 10%, а фирмените - с над 7%.

Държавната хазна също се е радвала на положително финансово здраве с растеж от над 11 на 100 бюджетни приходи. Според разбора те се дължат на увеличените в края на годината с 8,7 % данъчни доходи, 11 на 100 здравноосигурителни вноски и на 25% неданъчни доходи.

На базата на относително позитивните индикатори през 2019 година анализаторите предвиждат растеж на заплатите през новата година и недостиг на работна мощ.

“Вероятно и през идната година ще продължи растежът на възнагражденията с релативно бързи темпове. Вероятно над 8, може би 10%. Това не е изолиран развой в България. В огромна част от страните от Централна и Източна Европа се случва.
Работодателите ще би трябвало да привикват с това и главният метод да се оправят е нарастване на продуктивността на труда, т.е. със същите хора, плащайки им повече, само че те би трябвало и да създават повече, с цел да може българският бизнес да остане конкурентоспособен ”, означи пред Българска национална телевизия анализаторът от Институт за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР