Ръст на случаите на домашно насилие. Само от началото на

...
Ръст на случаите на домашно насилие. Само от началото на
Коментари Харесай

Ръст на домашното насилие отчитат в Бургас

Ръст на случаите на домашно принуждение. Само от началото на тази година в Районен съд Бургас са формирани над 120 каузи по Закона за отбрана от домашно принуждение. Въпреки нараствания брой формирани досъдебни производства против насилниците, над 40% от потърпевшите отдръпват молбите си в съда, което прави невероятно налагането на присъди на причинителите.

Не всеки има смелостта на Мария. 25-годишната жена от Бургас застана с лицето си и описа ужасяващата си история. Пребита и заплашвана с револвер е от мъжа, с който живее. Свидетел на побоя става 4-годишния им наследник.

" Разбира се, че се опасявам. Онази вечер се пробваха да ми разбият вратата у дома, до момента в който бях сама ", сподели тя.

Българска национална телевизия: Ти ще свидетелстваш ли против него? ”

Мария Русчева: Да, ще го направя. Друг път ме беше боязън, само че този път-не. Аз изстрадах доста, поради този човек. ”

29-годишният мъж е към този момент зад решетките с мярка непрекъснат арест. 41% от жертвите на домашно принуждение обаче отдръпват жалбите си, поради смяна в връзките си с насилника. Така приключването на правосъдните каузи е невероятно.

" Влияние на фамилната среда, въздействие на обкръжаващата среда, срамът в обществото, наслагването на отношението в другите какво ще кажат хората - това са фактори, които въздействат на държанието на индивида ", изясни Евгени Узунов, ръководител на Районен съд-Бургас.

Ръст на сигнали за упражнено домашно принуждение регистрира и полицията. Общият брой на издадените заповеди за отбрана от началото на тази година е 282.

" Съпоставимо с предни години имаме повече указани отбрани по отношение на жертвите и пуснати заповеди за такива ", изясни комисар Марин Димитров, шеф " Охранителна полиция " ОДМВР-Бургас.

Дори при лека телесна щета законът за отбрана от домашно принуждение разрешава налагането на по-тежки санкции за причинителите.

" С оглед промените в Наказателния кодекс, които плануват неналичието на методичност при квалифициране на действията като закононарушение в изискванията на домашно принуждение набъбна броя на формираните досъдебни производства ", сподели Гинка Чинева, Районна прокуратура-Бургас.

Заради измененията в Закона за домашното принуждение броят на подадените тъжби и формирани досъдебни производства в бургаската прокуратура е повишен с два пъти и половина спрямо предходната година.

Репортер: Елеана Цанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР