Ръст на броя на заболелите от грип. Това отчитат здравните

...
Ръст на броя на заболелите от грип. Това отчитат здравните
Коментари Харесай

Броят на заболелите от грип расте

Ръст на броя на заболелите от грип. Това регистрират здравните управляващи през последните дни. Очакват се повече заболели през идващите две седмици, а епидемия- при започване на февруари.
Шест са към този момент потвърдените случаи на грип в Бургаска област. Само за миналата седмица новорегистрираните случаи са три. Според епидемиолози Бургаска област е надалеч от оповестяването на грипна зараза.
През последната седмица има регистрирани нови три случая - майка и 10 месечното й бебе в Приморско и 2-годишно дете от Поморие
„ Характерното е,че имаме към този момент различен под вид на грип А, т.е. новите случаи за Н3N2”, уточни доктор Величка Григорова от РЗИ-Бургас.
Заболяването е минало относително леко, а пациентите са изписани. Въпреки случаите на грип епидемиолозите изясняват,че за седмица записаните остри респираторни болести са под 300, което е надалеч даже от предепидемичните стойности. Потвърждават го и лекарите.
„ Към момента, не съм забелязала, най-малко измежду моята пациентска листа, заболели от грип. Леко обаче е увеличена честотата на острите респираторни болести, което е обикновено за сезона”, изясни доктор Анна Стаматова.
Пред кабинета на доктор Стаматова е Кристиян, който към този момент е с диагноза бронхит. „ В началото се усещах малко зле. Когато се разхождах нямах сили, краката ме боляха”, показа деветгодишният Кристиян.
Повечето пациенти, посетили кабинетите, били с хрема, температура и лека кашлица. Симптомите на грипа, обаче не могат да се сбъркат, изясняват лекарите.
„ Грипът е остро респираторно заболяване с доста мощно начало. Пациентът нормално може да уточни часа, в който се е разболял. Започва с доста висока температураболки в мускулите, по ставите, мощно главоболие и болки в очите”, изясни доктор Стаматова.
Към момента в Бургас данни за зараза няма. Лекарите поучават да се заобикалят места със скупчване на доста хора и да се пази персонална хигиена.
„ Предполагам, че към края на януари, евентуално, ще бъдат достигнати предепидемични стойности, а през месец февруари епидемиологични стойности на заболяемост”, заключи доктор Величка Григорова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР