Ръст на българи в черноморските ни курорти и отлив на

Ръст на българи в черноморските ни курорти и отлив на ...

Отливът на чужди туристи е коствал милиарди на икономиката ни.


Ръст на българи в черноморските ни курорти и отлив на чужденци, донесъл загуби за милиарди за българския туризъм и родната икономика отчете днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от Varna24. Тя гостува в морската столица по повод работна среща с контролните органи, местната власт и бизнеса, на която беше обсъден летния сезон по Северното и Южното Черноморие и постигнатите резултати.

Според статистиката за юни и юли 2,7 млн. чуждестранни туристи са посетили България, което е спад от 3,5 % спрямо същият период за миналата година. Тенденция в националните ни курорти е ръст на регистрирани нощувки от български граждани. В същото време между 5 и 10% е спадът на нощувките от чужденци.

Приходите от туризъм за първите 6 месеца на годината са 1,3 млрд. лв., като за сравнение министър Ангелкова посочи миналата рекордна за туризма ни година, когато приходите са били над 8 млрд. лв. Според министъра на туризма това е огромна загуба не само за бранша, но и за българската икономика. Ангелкова смята, че министерство на туризма работи в насока целогодишен туризъм чрез стимулиране на СПА, вино, културен туризъм и друг вид туризъм.

Източник: fakti.bg