Раша тудей“ предава на живо националистическия митинг в Солун. Вече

...
Раша тудей“ предава на живо националистическия митинг в Солун. Вече
Коментари Харесай

„Раша тудей“ предава на живо националистическото сборище в Солун


„ Раша тудей “ предава онлайн националистическия протест в Солун.

Вече 2 часа, финансираната от Кремъл, медия излъчва всички прояви и изявления от митинга, който е проведен от гръцки крайни националистически организации, измежду тях е и „ Златна зора “.

Противно на изказванията на уредниците, че на митинга участват 50 000 души, всички медии приказват за 30 000 души. Тази численост е неведнъж пъти по-малка от тези 1 милион души, които се събраха на подобен митинг на същото място преди 25 години. Хората през днешния ден са докарани от цялата страна в Солун с към 500 рейса.

Демонстрантите упорстват името Македония да не се употребява от тяхната северна съседка Република Македония.

В същото време гръцкият министър председател Алексий Ципрас внимателно се разграничи от протестиращите, заявявайки, че би трябвало да се откри решение на разногласието, който Гърция има с Република Македония. Обратното единствено подкопава позициите на Атина в района, посочи той.

Ципрас, обръщайки се към своите сънародници, акцентира, че доста страни от целия свят към този момент 25 години признават северните съседи с името „ Република Македония “. Според него би било обикновено Македония да попада в името на страната, само че то би трябвало да бъде част от по-сложно съставно название.

Спорът сред Атина и Скопие, който продължава към този момент 25 години, пречи на Република Македония да бъде призната в НАТО и Европейски Съюз. Същото целеше и блокадата на гръцко-македонската граница, която управляващите в Атина бяха организирали за икономическо задушаване на младата страна.

Преговорите за решаването на влачещия се от четвърт век спор навлязоха в своята решителна фаза. Според множеството наблюдаващи новото македонско държавно управление на премиера Зоран Заев има предпочитание да реши разногласието за името с Гърция. В сряда той ще се срещне със своя гръцки сътрудник на международния стопански конгрес в Давос. По време на диалозите двамата ще обиден и разногласието за името.

Международният медиатор в разногласието за името Матю Нимиц предложи 5 наименования: Република Горна Македония, Република Северна Македония, Република Македония /Скопие/, Република Нова Македония и Република Вардарска Македония.

Политиката на Зоран Заев намира поддръжка измежду интернационалната общественост – страните-членки на НАТО и Европейски Съюз. Това бе очебийно и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който беше на двудневно посещаване в Република Македония тази седмица. По време на визитата си той даде за образец постигнатия към този момент от Заев Договор за добросъседство и другарство с България, който беше подписан на 1 август 2017 година от министър председателите на двете страни.

Самият контракт беше утвърден на 15 януари 2018 година от македонския парламент. Това е знакова дата, тъй като на нея през 1992 година България първа в света призна Република Македония под нейното конституционно име, а по-късно направи действия пред Великите сили да строят същото. В резултат на дипломацията на президента доктор Желю Желев през лятото на 1992 година суверенитета на Република Македония беше приет и от първия либерален президент на Русия Борис Елцин, което даде „ зелена светлина “ и други страни да последват този образец. Действия, които през днешния ден признава гръцкият министър председател Алексис Ципрас. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР