Рапърът Играта разкри, че и той е преборил коронавируса. Изпълнителят

...
Рапърът Играта разкри, че и той е преборил коронавируса. Изпълнителят
Коментари Харесай

Играта разказа за ужаса на Ковид

Рапърът Играта разкри, че и той е преборил ковид. Изпълнителят се включи в обществените мрежи, с цел да опише в детайли за тежката борба и ужаса от боледуването си, който претърпял през последните месеци. 

Рапърът споделя по какъв начин първичните признаци се появили по време на екскурзия до Истанбул с приятелката си - леко неразположение, болки в тялото, главата и гърлото. Той предположил, че те били предизвикани от изменчивото време. Когато се върнали обаче го втръснали мощни болки в тялото - в мускулите и ставите - и даже не можел да стои на крайници, съпроводени от мощно главоболие. В рамките на час приятелката му усетила мощни болки в гърлото, главата и изнемощялост и на идната заран вдигнала температура. Двамата за момента били уверени, че просто са настинали от дългото пътешестване, само че въпреки всичко се изолирали в дома си. На идващия ден обаче ситуацията към този момент се изяснило - двамата изгубили мириса и усета си. 

" На 4-тия ден от явните признаци започнахме да подвигаме леко температура. Моята беше 37,6 градуса, а тя имаше тежест в гърдите и мощни болки в гърлото с поддържане на температура 37 градуса. Тежестта в гърдите я описваше като подредени тухли върху гръдния панер. Още на същия ден се наредихме на една дъъълга опашка пред столична лаборатория за PCR тест. Резултатът трябваше да е подготвен след 36 часа, само че след 24 часа нашият резултат беше излязъл - и двата теста бяха позитивни. Стараех се да не го демонстрирам, само че вътрешно бях доста обезпокоен. Веднага се свързахме с персоналния доктор, който назначи лекуване с антибиотик Азитрокс 500- 24ч.Х 1 таблетка, Витамин C 500 и Нурофен, в случай че е необходим. И компликациите започнаха- кой ще ти донесе медикаменти като си " скверен ", кой ще ти пазари, кой ще извежда кучето ", споделя Играта във Facebook.

Рапърът и приятелката му все пак получили медикаментите и почнали да ги одобряват, само че през идващия ден положението се влошило: " На идната заран се усещах слаб и нямах вкус, само че съумях да се подвигна от леглото и малко да хапна. Вечерта температурата ми се увеличи до 38 градуса и се усещах все по- зле. На сутринта температурата беше 38.5 градуса. Вече отхвърлих да се храня, втрисаше ме мощно и нямах сили да стана от леглото. Личният доктор ни посъветва да се обадим на 112 с цел да ни създадат фотоси на бял дроб, тъй като има подозрение за безсимптомна пневмония, защото приятелката ми продължаваше да е с болки в гърдите, а аз се влошавах с всеки минал ден. Нямахме обзор от доктор, нямахме позвъняване от РЗИ, бяхме наясно, че не сме единствени, само че обстановката ни притисна да потърсим незабавна помощ ".

Двойката се обадила на 112 и обяснила, че и двамата са с позитивни проби, само че им споделили да чакат, тъй като нямало кола за спешна помощ разполагаем. 4 часа по-късно незабавна помощ пристигнала.

" Приятелката ми слезе първа и я посрещна гневна " лекарка " с думите: " Вие ли сте заразната, стойте на страна… чакайте малко. " Качиха я в колата за спешна помощ и я разпитаха какво й е, кой я е посъветвал да звънят на незабавен телефон и за какво сме го създали като изглеждаме добре. Тя е споделила, че има тежест в гърдите и мъчно диша от няколко дни и желае обзор, с цел да се изключи пневмония... " лекарката " е решила да мери само кръвно и сатурация и да каже, че няма нищо ужасно. И най- важното- НЯМА никакви места в лечебните заведения, там ли желаеме да вървим, тъй като в случай че е по този начин няма къде да ни закарат. " Добре е. Да слиза. Другия болен да забележим! " - това бяха думите на здравното лице. Аз събрах сили и се завлякох до колата за спешна помощ, в която, несъмнено, ми мериха кръвното и тъкмо след минута ми споделиха да излизам от там и щом не желаеме болница да се разписваме на едни хвърчащи листове и да се прибираме у дома, тъй като сме млади и ще ни мине. Благодаря на тази дружелюбна " лекарка ", която с такова предпочитание и професионализъм подходи към нас ", спомня си рапърът.

Двамата траяли домашното си лекуване, което обаче не давало резултати - температурата на Играта, към този момент съвсем 39 градуса, не спадала. " Не бяхме спали през тези минали три нощи. Имах възприятието, че това е краят. Тук е моментът да благодаря на моята другарка, която реши още веднъж да потърси незабавна помощ, тъй като беше доста обезпокоена и нямаше какво повече да направи. Този път екипът пристигна доста по- бързо от предстоящото. Бяха на адреса до час и даже се качиха, с цел да ме прегледат. Трима души, облечени в специфични екипи ме прегледаха деликатно, видяха с какво се церя, изслушаха ме добре от какъв брой време и по какъв начин съм сега. По тяхна преценка ми споделиха да се обличам и да слизам, тъй като ще ме вземат с тях до координационния център- нуждая се от обзор ".

В здравното заведения, след няколко прегледа от лекари и представители на РЗИ, станало ясно, че рапърът ще бъде настанен за лекуване в Ковид отделението на инфекциозна болница.



" Няма да се окайвам от положението на стаята, тъй като когато човек опре до болнично лекуване вижда в какво окаяно положение е нашата здравна система. След като ме настаниха, ми направиха вливка, оставиха ми един сироп за кашлица и няколко аналгина. Казаха ми, че нямам право да излизам от стаята и в случай че има нещо да ги повикам. Трудно ми беше да се отпусна. Все още не знаех какво се случва и какво ще последва. След вливката се почувствах малко по- добре, само че късно вечерта усетих, че ми става зле. Усетих същото възприятие като това във у дома с температура 38.7 градуса. Повиках сестра която след 10 мин. пристигна и попита какво има и за какво звъним. След като ми мери температурата сподели, че е 38 градуса, а с цел да ми даде Парацетамол, трябвало да е над 38.5. Но въпреки всичко ми остави едно хапче, което трябваше да предпочитам: да изпия в този момент или да запазя за по- късно. Дори не се замислих, тъй като в композиция със мощните болки в главата нямаше по какъв начин да устоя. Не можех да си намеря място на пружинестото легло увит с одеяло на към 60 години. Лампата на вратата ни мигаше като от филм на ужасите. Линейки хвърчаха под прозореца. Сестрите крещяха по коридора. Вратата се отваряше от всяко течение…А ти се лекувай и резервира успокоение. Събота и неделя има по един дежурен доктор, който не ти споделя нищо. Два дни лежах без никаква информация за здравното ми положение. Сестрите влизаха единствено с цел да ми измерят температурата и кръвното. Вливаха ми антибиотик на 12 часа, пиех си сиропа за кашлица, който ми оставиха и това е. Чак в понеделник сутринта ми споделиха да поставям маска и калцуни, тъй като отиваме на рентген. Подът в коридора беше разделен с обозначителни линии за личен състав и пациенти. Стаята ми беше на втория етаж, а рентгена- на първия. За това малко разстояние аз усетих зной и отмалялост. Започнах да кашлям и мъчно да поемам въздух ", споделя Играта.



Рапърът бил с неплатени здравни осигуровки, което обаче вълнувало медицинския личен състав повече, в сравнение с положението му: " Сестрите влизаха в стаята в продължение на няколко дни, сходно на кредитори и ми се караха да си ги платя незабавно. Пишеха ми бележки " Плати си здравните ", крещяха ми, че при изписване ще заплатя двойна сума, в случай че не се занесе записка от Национална агенция за приходите, че съм здравноосигурен. Никой не ти споделя по какъв начин си, само че могат да ти кажат " Плати незабавно ". Това е нечовешко и аморално, още повече за сестри и лекари!!!! Не беше проблем да ги платя, само че нали знаете българската система какъв брой бързо работи. Подай документ, изчакай да го видят, изчакай да го поправят и след една година ще може да платиш. В последна сметка с огромен напън, аз от болничното заведение, а приятелката ми под карантина във у дома, успяхме да създадем всичко това в границите на единствено 3 дни. Вече спокойни, че имам здравни осигуровки, лекарите ми споделиха, че фотографията от рентгена демонстрира двустранна пневмония и би трябвало да остана най-малко още 4 дни с цел да ме долекуват ".



За благополучие на идващия ден PCR пробата на Играта бил негативен и му споделили, че към този момент е безвредно да го изпишат от болничното заведение и да продължи лекуването си у дома. 

" Трябваше да ме изпишат в 13:00 часа, само че това не се случи. Бях изписан в 19:00 часа!!! Организация под всякаква рецензия! Лежиш в болница и не знаеш здравното си положение. Правят ти рентген- не знаеш резултата. Един доктор ти споделя, че би трябвало още 4 дни лекуване, а другият: няма потребност ще си вървиш. Сестрите са изморени… Груби и нервни. Крещят за дислокиран абокат… Крещят за какво ги викаш в стаята… На потегляне едната безусловно изтръгна абоката от ръката ми, в следствие, на което бях с възпалена и подута вена, която лекувах две седмици… Но все пак аз към момента имам вяра в положителното и знам, че има човечни и всеотдайни хора, дали клетва в която имат вяра ", споделя рапърът.

Играта споделя по какъв начин през идващите две седмици изпаднал в меланхолия: " Вманиачих се да замирисвам всевъзможни етерични масла, парфюми, отпадък даже. Имаше интервали, в който усещах и помирисвах, само че вечер се губеше още веднъж. Не спях с цел да не го изгубя отново… Бях замислен в това да имам усет и аромат и това ме караше да се шашардисвам. Но в последна сметка нещата се възстановиха. Започнах да чета научни публикации и да чувам положителни лекари, който ме успокояваха, че всичко ще е наред. Единствено би трябвало време. Периодът на възобновяване е дълъг ".

За благополучие рапърът към този момент е доста по-добре. Той си е вкъщи и приема само Витамин C, D и Аспирин протект. Прави гимнастика за дишане. Пии доста фрешове, чай с мед, лимон и джинджифил, и се пази. 

" В тази борба не сте сами. Бъдете здрави ", заключи Играта.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР