Рапърът Алекс Пи (ALEX P) призна, че прави каквото си

...
Рапърът Алекс Пи (ALEX P) призна, че прави каквото си
Коментари Харесай

Алекс Пи пред БЛИЦ: За любимия Левски, сина си, снахата на Джордан и защо не харесва Криско

Рапърът Алекс Пи (ALEX P) призна, че прави каквото си желае, не следва новите трендове, само че все пак е измежду най-популярните имена на родната хип-хоп сцена към този момент години наред. Хитовете на звездата от " Люлин " имат милиони слушания в интернет, а измежду най-известните му части са " Хляб за очите ", " Ларш ", " Белучи ", " Няма нищо по-добро ", както и " Стори ". С последната си ария Александър Пелтеков, както е същинското му име, безусловно " взривява " нощните клубове при участията си. 

Алекс Пи е част от агитката на Левски, има и песни за обичания клуб. Но от няколко години не посещава мачове на " Герена ". Това е един от мотивите да го потърсим за изявление, а той на драго сърце се отзова и приказва особено за читателите на БЛИЦ освен за Левски и футбола, а и по други тематики. Оказа се, че родната рап звезда познава кандидат-снахата на Майкъл Джордан. Както към този момент стана известно, синът на баскетболната легенда има връзка с българка - Радина Анева. 

- Алекс, поздравления за огромния шлагер " Стори ", би ли разказал по какъв начин се роди той? 
- Супер инцидентно се роди. С един доста прекрасен и съвременен бийт, който звучи в последно време в клубовете, взехме решение да създадем нещо, което да е настоящо. Аз и още двама от моите хора започнахме да мислим. Едното момче е това, което ми оказва помощ за фенстраниците, за формалния ми YouTube канал, другият е Светльо Кръстев, който е зад компютъра и правеше музиката. " Селфи, стори "... стори, тъй като това е най-големият шлагер цяло лято. Знаете, че по какъв начин всички си вършат сторита в " Инстаграм ". Всички гледаме сторитата, най-много на девойките. Така се роди концепцията за последния ми шлагер. Опитахме няколко пъти, до момента в който стигнем до " безшумно, сори, фотографирам, и сега върша стори ". Просто си личеше, че това ще бъде припевът.  

- Ти ли измисляш и пишеш текстовете?
- Да, постоянно си ги мисля аз нещата. Не може да си напиша името изпод, а да е нещо, което го е написал различен. 

- Как ти идва музата? 
- Вече ми е елементарно, получават се нещата. А и най-много го върша за кеф. Иначе преди като помня какво беше - късах листове, мачкал съм ги и съм ги хвърлял, само че в този момент е друго. Сядам и го пиша. Просто се получава от първия път. Тръгваме от един припев и към този момент има тематика, по която мога да напиша осем куплета. Стига да има време и малко бира. 

- Правим изявлението след следващата ти подготовка във фитнеса. Всеки ден ли тренираш?
- Когато имам свободно време. Вече не съм с заболели упоритости, какъвто бях като по-млад. Смело мога да заявя, че съм един от дребното родни актьори и най-много хип-хоп реализатори, които се грижат за външния си тип. 



- От какъв брой години се занимаваш с фитнес? 
- Около 10 години бях по залите. След това водех тренировки, само че поради метода ми на живот - участия по клубовете, нямах опция да ги комбинирам. 

- Всяка вечер ли си на участия? 
- Не, виждам да имам време да си почивам. Дори в случай че ми предложат повече от две дати една след друга, отхвърлям.

- Изкарват ли се положителни пари от хип-хопа в България?
- Сега е по-добре, в сравнение с първоначално, когато започнах. Ако ми бяха казвали, че го върша поради това, че някой ден ще пребивавам добре от хип-хопа, в никакъв случай нямаше да допускам. В един миг видях, че има смисъл от цялата работа. А и като започнеш да даваш повече от себе си, нещата се получават. Това е като всеки бизнес - в случай че не го поддържаш, не се развива. 

- В момента си измежду най-котираните родни реализатори...
- (б.р. - прекъсва ме) Въпреки че върша каквото си желая. Не последвам новите трендове, не последвам това продуктът ми да е в тв формат непременно. Нямам тактики, върша каквото ми е кеф.

- Кои са приятелите ти в рап средите?
- Много са. Нямам врагове в рап средите. Бобо ми е доста непосредствен, Ян Бибияните (Young BB young) са ми приятелчета, всички диджеи, с които работя също.

- Ти ли си най-запаленият футболен ентусиаст измежду рапърите у нас? Имаш и песни за Левски. 
- Да, може да се каже. Като дете непрекъснато бях в агитката. От години обаче не отивам на мачовете на Левски.

- Защо? И по кое време за последно беше на " Герена "?
- От 2009 година не съм ходил. Тогава правехме парче за агитката, бях долу на пистата и снимахме клип.

- Трудно ли преглъщаш загубите от ЦСКА в последно време?
- Не че ги претърпявам мъчно. Но Левски не е това, което беше и не заслужава вниманието ми. Не заслужава да седнал съм два часа на студа и да виждам нещо, което не ми харесва. Сега даже не ги проследявам. 

- Коментарът ти за багра на стадиона в пловдивския парк " Лаута ", където имаше грозни подиуми - меле сред почитатели на Локомотив и ЦСКА.
- Не съм гледал, само че това не е по никакъв начин хубаво. Не би трябвало да има експанзия по стадионите. Аз в никакъв случай не съм взел участие в боеве сред агитките, не търпя това. Имал съм по-глупави и нападателни другари, които примерно излизат против една навалица цесекари и се постанова да бягаме по-късно. Като бяхме дребни, също сме си взимали шаловете. Но никой път цесекари не са ме били или пребивали. Имало е случаи, когато ме стопират и ми взимат шала, и толкоз. Нормално е да има дрязги. 

- Би ли направи нова ария за агитката на Левски?
- Не знам какво да приказвам за Левски. Аз одобрявам футболистите от едно време - Гунди, Божидар Искренов, Наско Сираков, Ники Илиев. Това бяха огромните играчи. Само Гунди не съм имал достойнството да го виждам онлайн. Гибона беше необикновен - българския Марадона. Да, беше индивидуалист, само че знаеше по какъв начин да пипа топката. Сираков също беше доста добър, само че Гибона беше моят огромен любим. Това са футболистите, които са ме запалили по футбола. А за Левски постоянно съм се отзовавал, щом мога. Преди време на драго сърце се включих в тържеството в " Арена Армеец ", проведено от Тити Папазов, за спасението на баскетболния клуб. Баскетболист съм, въпреки, че не съм играл в Левски. Но ми беше драга концепцията и се включих на благосклонност. Едно време играехме с кеф. Сега ценностната система е напълно друга, младите все се оплакват при какви условия упражняват, а като си припомням по мое време какво беше. И никой тогава не плачеше. 

- Разкажи малко повече за себе си, по какъв начин си израснал?
- 38-годишен съм. Израснал съм в Люлин. Животът ме е научил, че би трябвало да работя. Ако желая нещо - би трябвало да го реализира самичък. Баща ми и майка ми не са имали тази опция. Отгледали са ме обикновено, само че съм знаел още от дете по какъв начин се изкарват пари. Примерно, в случай че желая да отида на лагер с тима на учебното заведение, преди този момент би трябвало да си изкарам пари, работейки. 

- Какво си работил?
- Почти всичко. В прехода, когато бях десетгодишен, продавах вестници в центъра на София - " Дума, " Демокрация ", " Подкрепа ". Така си събрах пари за лятото. Бил съм и общ служащ, преносвач. Всичко, с което съм можел да запретна ръкави, да работя и да си докарам някакви пари, не е било срамно за мен, по този начин съм учтив. 

- Кой е първият ти шлагер?
- " Люлин ". Хората го имаха по касетки в квартала още преди да издам първия си албум. И го знаеха, както още едно парче - " Шеф на римата ". В началото записвах напълно у дома. Микрофонът висеше на секцията.

- Чувстваш ли се огромна звезда, стопират ли те почитатели за фотоси и подписи?
- Да, доколкото това, което ни заобикаля може да те накара да се чувстваш специфичен. Защото аз пребивавам на същото място, където съм израснал. Нормалният Александър Пелтеков съм си. АLEX P е нещо, което аз съм си го измислил. Това ме храни сега. Но ALEX P е на същото място, където постоянно е живял. Наскоро едно дете ми сподели нещо, което доста ме трогна. Вика ми: " Кефиш ме доста, тъй като ти си ми образецът, че не е правилно изказванието, че нищо не става в тази страна. " И той се е впечатлил от това, че пребивавам на същото място, че се движа, че работя. Такъв съм - не не помня от кое място съм тръгнал. Готино усещане ми направи това дете - това, че за един младеж вярата да остане и да се развива в България съм аз. Благодаря му. 

- Обичаш ли България?
- Много я обичам. Има доста красиви места в нашата татковина. Особено откакто се върнах от Мексико, доста опознах България. Ходя на всички места, обикаляме с другари, катерим върхове. Това лято се качих на връх Безбог в Пирин, на Черни връх също. Бил съм, а и съм имал опция да пребивавам в други страни. Но с цел да отпътува, това значи да зарежа всичко - да оставя това, което съм направил тук, да оставя фамилията, приятелите и да отида да стартира нов живот. На този стадий не си заслужава. Няма какво да получа по-хубаво и по-скъпо от това, което имам сега. 



- Настъпи ли смяна, откакто стана родител? 
- Да, имам наследник, на четири години и половина е. Не живеем дружно с майка му, само че всичко е наред. 

- Ще стане ли футболист?
- Рита доста добре топката. Баща ми е преподавател по физкултура, тъй че има кой да се занимава с него и в това отношение. Обича водата, обича да плува. Не се опасява от дълбоките води. Може би ще се насочи натам, в случай че, несъмнено, продължи да има този интерес.

- Красивите девойки в клиповете към песните ти сами ли ти се оферират? 
- О, не. Категорично не е по този начин. Аз съм естет и познавач. Харесвам хубавите дами. Майка ми това е работила едно време - основен моделиер в една от основните спортни марки на България. От нея ми е останала тази хармония и това да оценявам и да се взирам в хубостта на дамите. Обичам в продуктите ми да участва това нещо. Първите ми части, преди да стана доста прочут, са такива, които съм записвал след дълга връзка. Изкарвах си го в студиото. Сега обаче пея и приказвам хубави неща за дамите. Не влизам в студиото, в случай че желая да кажа нещо неприятно за дамите. Освен в случай че не е нещо просташко и да желая да покажа, че АLEX P не го харесва. Вече съм реализатор, който дамите слушат и чакат да чуят какво ще кажа. И ми е значимо по някакъв метод да им оказвам помощ, да ги дисциплинирам, да им споделям какво не одобрявам у тях. Имам това право, извоювал съм си трибуната. 

- Какво ти прави усещане в сегашните дами?
- Пошлостта най-много. Няма същински дами в наше време. Те си мислят, че щом наподобяват добре, могат да вършат каквото си желаят. Това не е готино. Такава жена или ще си остане сама, или ще живее с мъж, с който не желае да живее. Защото тя самата не е подготвена да преглътне това, което желае да бъде един мъж и не се преценява с подобен мъж, какъвто й се желае в фантазиите й. Хората би трябвало да се ценят, да се почитат и схващат, а не единият да е над другия.



- Колко време изкара в Мексико? 
- Година и няколко месеца бях там. Много одобрявам Мексико. Живеех и работих. 

- Какво работи? 
- Не мога да отида и да не върша нищо. Няма по какъв начин една година да заставам и да не работя. Бил съм в Германия за по един месец, да вземем за пример, и отново съм намирал метод да изкарам пари. Първият път, когато бях при едни другари в Германия, се срещнах с един хърватин и направихме българско празненство. Дойдоха студенти - българи, хървати, сърби.. получи се доста готино. Българите сме пръснати по целия свят. Въпреки че не сме огромна нация, има ни по целия свят - даже и в Мексико има българи.

- Как се уреди с присъединяване в " Троя ", беше статист, войник от масовката на кино лентата?
- Имаше кастинг в НСА, до момента в който бях студент там. Дойдоха хора от " Уорнър брадърс " и от една българска компания. Съблякоха ни голи до кръста и споделиха " ти - да, ти - не ". Това беше. Снимките бяха в Мексико. Цяло лято снимахме. 

- Имаше ли допир с Брад Пит или с някоя друга известна персона?
- Виждали сме се по време на фотосите. Бил съм на 20-30 метра от Брад Пит, да вземем за пример, само че нито един път не отидох до него, с цел да се срещнем. Не съм подобен човек просто. С Ерик Бана имах допир. Една от гримьорките ме срещна с него. Вика ми: " Изчакай, тук е брат ти, в този момент ще те срещна с него ". Приличаме си в действителност, когато и двамата сме с бради. 

- Би ли взел участие в различен филм?
- Не мисля. Тогава главно отидох, с цел да видя къде е Мексико. Беше 2003 година. Точно в Мексико се възпламених по фитнеса. Докато бях там, взех решение, че ще стана фитнес инструктор. Завършвах четвърта година в НСА - учителския факултет. И сигурно знаех, че няма да ставам преподавател по физическо, тъй като татко ми е подобен и знам какво е заплащането. В Мексико се убедих какъв брой елементарно се изкарват пари в залата, по какъв начин помагаш на хората с нещо, което ти доставя наслаждение, а и с изключение на това поддържаш тялото си. Замислял съм се да имам личен фитнес. Когато се върнах от Мексико, ми беше мъчно да се стимулирам да работя тук, като знам какви бяха изискванията там. Но с цел да имах своя зала, беше доста сериозна инвестиция и нямаше по какъв начин да се случат нещата. 



- Колко вдигаш от лежанка? 
- Вече по-малко. Вдигал съм 110 кг, правил съм го най-много 15 пъти. Което е добре за човек, който тежи 90 кг.
 



- Казваш, че си другар с сътрудниците си в рап средите. Все отново имаш ли омраза с някого? 
- Абсолютно с никого. 

- Би ли записал парче със Спенс или 100 Кила, да вземем за пример?
- С безусловно всеки бих записал парче. Например, не одобрявам нещата на Криско, само че и с него бих работил. 

- Защо не го харесваш?
- Неговото не е хип-хоп, а е поп, само че бих направил и с него. Няма проблем, защото ще си има моя почерк.

- Може би не би трябвало да се изненадваме, още повече, че пропя и с Анелия... 
- С Анелия се получи доста добре. Тя рапира идеално. Но парчето не излезе на бял свят. Всички щяхте да видите Анелия в светлина, в която не сте си представяли даже. Защо не излезе на бял свят ли? Заради неразбирателства с продуцентите й. Искаха да трансформират някои неща в парчето, само че аз не разреших.

- В този ред на мисли - харесваш ли Анелия и слушаш ли нейни песни. Какво е мнението ти за поп-фолка?
- Харесвам я, няма по какъв начин да направя парче с нея, в случай че не ме кефи. Не мога да кажа, че чувам всички чалга песни, само че не отхвърлям, че някои ги знам. С другарка ми си пускаме у дома, пеем си и танцуваме. На участия на чалга певици обаче не вървя. 

- Кои бяха рапърите, на които си се възхищавал като дребен?
- " Ийзи " е първият рапър от " West Coast ", който харесвах. Заради него се кръстих ALEX P. Кефих се още на Ерик Райт, N.W.A... първия гангстерски рап - това е събирането на Доктор Дре и Айс Кюб - те са основоположниците на West Coast рапа. Основно като дете съм слушал единствено West Coast рап, това ме възпламени. 

- Кога рапърите в България ще печелите пари като в Америка? 
- Това в никакъв случай няма да се случи. А и Америка е голяма страна, а ние сме дребна. Печеля пари единствено от ходенето по участия. Скоро бях отново в Германия, където приказвах с една певица, и като й изяснявам, че спечелвам единствено от участия, тя ми отвърна: " Това е абсурд. Как по този начин ще печелиш единствено от участия? ". 

- Радваш се на солидна фенска маса. Имало ли е случаи, да вземем за пример, по време на твое присъединяване, последователки да припадат по теб? 
- Не, не, стига. Аз да не съм Майкъл Джексън. Нормално е да има интерес към мен, всеки реализатор има фенска маса. Има хора, които ни следват. Много от феновете ми са нахални и завладяващи, има и доста светни хора. Това е маса, която е отражение на това, което правиш. Някои почитателки нахалстват, пишат ми всякакви неща, само че това е обикновено. Парираш го до някаква степен. Не единствено ние известните попадаме на някой, който не е добре с главата. Може да те види и в метрото, и да стартира да те преследва, без да са те давали по малкия екран и да си прочут.

- Пътуваш ли с метрото?
- Разбира се. Даже в този момент, в случай че не беше пристигнал при мен, щях да дойда аз при теб. Ако се наложи и с метрото.

- Как би се описал накратко, какъв човек си? 
- Преди да се заема с рапа, бях непретенциозен, само че видях, че в случай че продължа по този начин, ще умра от апетит. Наистина бях доста непретенциозен и свенлив. Но по този начин нищо не става. Трябва да си отзивчив, да общуваш с хората. 

- Казваш, че от години не си ходил на " Герена " - на обичания стадион, само че допускам гледаш Левски по малкия екран?
- Не ги виждам, човек. Разочарован съм от години. Дори не ги познавам сегашните футболисти на Левски, не знам имената им. 

- Кога би се върнал на стадиона?
- Ако има мач на звездите. Ако играят футоблистите, които съм гледал едно време отпред с Гибона и Наско Сираков, ще отида да ги виждам. Яд ме е, че не съумях да отида на юбилейния мач на Христо Стоичков. Харесвам го, без значение, че е бил от ЦСКА. Той е от хората, които бяха качествени футболисти. Двамата с Гунди бяха доста положителни. Не бива да се дискутира кой е по-добър, тъй като всеки беше добър за времето си. 

 - Стоиш ли до късно пред компютъра, с цел да гледаш НБА?
- Не. Откакто Майкъл Джордан не играе, не виждам НБА. От време на време си пущам клипчета - на Леброн Джеймс, Дерик Роуз, само че да изгледам цялостен мач - нямам нерви. Баскетболът не е същият, стана доста силов спорт. Играят с някакви кори, все едно ще се бият, не ми е красиво това.  

- Освен Джордан, кои са другите спортни митове, на които се възхищаваш?
- На магията на Диего Марадона се възхищавах.

- А на Лео Меси? 
- На него не чак толкоз. Да, и той е добър, техничен е, само че няма нищо общо с Марадона. Диего играеше със самочувствие постоянно, когато излизаше на терена. Именно поради него одобрявам доста аржентинския народен тим. 

- Всички знаем обаче какво е правил отвън терена...
- И какво от това. Всеки има персонален живот. Важно е какво прави на терена и дали го прави добре. Той несъмнено си вършеше ужасно работата. Джордан също е висял по казината и е изхарчил милиони на хазарт. Но Майкъл Джордан е история. До ден-днешен няма подобен състезател като него. 

- Може би и ти си разбрал, че синът на Джордан ще се дами за българка?
- Да, дори познавам задочно Радина, не сме чак другари, само че я знам коя е. Идвала е на мои участия. Тя е запалена по нашата музика, само че от 2010 година не съм я виждал по празненства. Силно се надявам да създадат женитба и в България. Това ще бъде идеална опция Майкъл Джордан да пристигна тук и да го видя. А за какво не и Радина и синът му да го създадат дядо. Желая им го.

- Кой е най-хубавият ни състезател сега?
- Григор Димитров. Момчето излиза и дава всичко от себе си. В един миг ще стартира да печели още повече. Само можем да му се радваме. 

- За какво мечтаеш, какво искаш да ти се случи в околните години?
- Искам да имам още деца, огромно семейство. Да съм жив и здрав и да ги отглеждам. Другите неща са преходни. Дали ще имаш една или две къщи, дали две или пет... или пък какъв брой чифта кецове имаш в дрешника и какъв брой якета - това не е значимо. Истината е да имаш деца, да оставиш поколението си. Да ги отгледаш и възпитаваш. Защото като изчезнеш, да си оставил нещо. Всичко е преходно, това е истината.

- Кои са хората, с които работиш?
- Радостин Събев - Шошо, Ивайло Кинг - по този начин е прочут във " Facebook " пространството, Светльо Кръстев, работил съм и с Гого Станев. Все хора, които са кадърни и се веселя, че ги познавам.



- Шофираш мощен джип, а не някоя спортна кола, да вземем за пример. Обичаш ли бързите скорости?
- Не, аз карам неотдавна, приятелю. От май месец карам, другояче си имам брошура от 98-ма година. Все ме возеха. Не ми е готино в тапите в София, това е едно от най-гадните неща. Определено не съм последовател на бързите скорости. 

- Ако не е загадка, какъв брой печелиш от едно присъединяване? 
- Нямаме ценоразпис. Преговаряме и за колкото се разберем. 

- Би ли разказал какви неприлични оферти си получавал от почитателки?
- Ти ме шокира! Да, има случки, само че не ги взимам насериозно. Особено от някоя жена, която е изпила половин бутилка водка и идва и ти споделя нещо. На другия ден несъмнено въобще не помни къде е била и с кого е говорила. 

- На какво учиш сина си? 
- Трудно е, тъй като сме доста хората, които го възпитаваме. Аз, да вземем за пример, не му не разрешавам да стои на таблета или компютъра, само че самият факт, че до момента в който сме дружно, не го прави, ми стига. Отблъсквам го и му умъртвявам интереса. Преди няколко дни беше с таблет в раницата и даже не го извади, до момента в който бяхме дружно. 

- Слуша ли твоя музика?
- Да. Пуска си някои неща. А и той е край мен до момента в който ги вършим, чува ги. 

- Би ли го присъединил в някое от бъдещите си части?
- Може, доста е артистичен.

- Koя книга четеш сега?
- Довършвам автобиографията на Джордан. Неговият живот е доста забавен, както и на всички известни персони. Хората не би трябвало да си мислят, че на легендите, на именитите спортисти, им е било елементарно и просто са се родили под щастлива звезда. Чарли Чаплин апропо има неповторима автобиография. Има много цветен живот - няколко дами, доста деца, живот фантазия има той.

- Ти с какъв брой дами си бил?
- Никога не съм имал тетрадка, на която да си ги протоколирам. Не обичам да се рови в персоналния ми живот. Не желая да се знае доста.

- Не си като Валери Божинов.
- Да, не съм като него. Той по-добре да беше прочут с това, което е направил на футболния терен, а не с коя е бил. Все отново не е жена, той е мъж. Не е значимо кой му е в леглото и коя му се въргаля в чаршафите. 

- Имаш ли се с някой от остарялото генерации - с Мишо Шамара, да вземем за пример, в този момент Биг Ша? 
- Да, доста положителни другари сме. От него съм научил доста. Имах и песни с Мишо. Мога да ви споделя една страхотна преживелица, от прекарване, което съм имал с него. Още бях млад и въодушевен рапър. На един от концертите - на " Метод Мен ", мисля, че беше, ние подгрявахме. Шамара се беше върнал от Щатите. И тъй като в София постоянно го има кино лентата, че Варна е Ийст Коуст, а столицата сме Уест Коуст, започнаха да ни замерят с бутилки, до момента в който бяхме на сцената. Аз видях кой метна една бутилка по нас, хванах я и потеглих да я връщам към индивида от публиката. Мишо ме спря, взе бутилката и я изхвърли зад нас. Да, може би щях да направя неточност, и добре че той се намеси. Публиката е една навалица, която може да те смачка и не би трябвало да й отвръщаш с експанзия. Бях на 24-25 години тогава. Бях подготвен да сляза долу и да го смажа, само че Мишо ме спря. Той е човек с опит на сцена и ме посъветва кое е по-добре. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР