Рано в четвъртък сутринта беше издадена въздушна тревога в цяла

...
Рано в четвъртък сутринта беше издадена въздушна тревога в цяла
Коментари Харесай

„Стремят се към масово убийство на цивилни“: Русия изстреля 120 ракети от въздух и море

Рано в четвъртък сутринта беше издадена въздушна паника в цяла Украйна, защото нова вълна от съветски ракети беше ориентирана към огромни градове, съобщи Би Би Си.

Президентският консултант Михайло Подоляк съобщи, че повече от 120 ракети са били изстреляни по гражданска инфраструктура.

Най-малко трима души - в това число 14-годишно момиче - са били откарани в болница след детонации, блъснали столицата Киев, сподели кметът Виталий Кличко.

Снимка: Getty Images

Взривове се чуха и в градовете Харков, Одеса, Лвов и Житомир.

Въздушната офанзива продължи близо пет часа, а районният водач на южната провинция Одеса Максим Марченко приказва за " огромна ракетна офанзива против Украйна ".

Украинските Военновъздушни сили оповестиха, че Русия е атакувала страната от " разнообразни направления с крилати ракети с въздушно и морско базиране ".Добавя се, че са употребявани и редица дронове Kamikaze.

В четвъртък сутринта във всички райони на страната са прозвучали сигнали за въздушна офанзива.Президентският консултант Олексий Арестович прикани цивилните да потърсят леговище и осведоми, че противовъздушната защита на страната работи.

Снимка: Getty Images

В Киев две къщи са развалени от парчета от прихванати ракети, съгласно градската военна администрация.Кличко съобщи, че 16 ракети са били унищожени над града от противовъздушната защита.

В южния регион на Николаев губернаторът Виталий Ким написа, че пет ракети са били прихванати от противовъздушната защита.

Марченко показа, че 21 ракети са били свалени в региона на Одеса.Той добави, че фрагменти от ракета са поразили жилищна постройка, само че няма данни за жертви.

А в западния град Лвов кметът Андрий Садови заяви за няколко детонации.

Снимка: Getty Images

Подоляк упрекна Москва, че се стреми „ да унищожи сериозна инфраструктура и да убие всеобщо цивилни “.

В село в западния район на Ивано-Франковск, старши консултант на президента Володимир Зеленски сподели, че ракета се е разрушила в дома на гражданин, само че не е експлодирала.

Десетки съветски офанзиви удариха Украйна през последните седмици, причинявайки многократни спирания на тока в цялата страна.Министърът на енергетиката на Украйна Херман Халущенко съобщи, че офанзивите са развалили уреди за произвеждане на електрическа енергия и сподели, че обстановката е " сложна " в районите на Одеса и Киев.

Кметът на Лвов разяснява в четвъртък, че 90% от неговия град е без електричество, докатоКличко осведоми, че 40% от Киев е останал без ток.

Снимка: Getty Images

Александър Вилкул, началник на военната администрация в централния град Кривий Рог, сподели, че ракетите, изстреляни по неговия град, са били изстреляни от съветски „ кораби и самолети от Черно море “.Токът в града е бил изключен като " защитна мярка ", добави той.

Южното командване на Украйна към този момент издаде предизвестие, че съветските сили се готвят да изстрелят до 20 ракети от позиции в Черно море.

При един бараж по-рано този месец Украйна смъкна 60 от повече от 70 ракети, изстреляни от съветските сили.

Снимка: Getty Images

Москва неведнъж е отричала, че ракетните й удари са ориентирани против цивилни.Президентът Владимир Путин обаче неотдавна призна, че съветските войски са удряли сериозни енергийни уреди на Украйна.

Признанието последва обвиняванията на някои интернационалните водачи, в това число френския президент Еманюел Макрон, че насочването към енергийни уреди може да съставлява военно закононарушение.

Снимка: Getty Images

Правителството в Киев умолява западните водачи да му обезпечат спомагателна противовъздушна защита, а президентът на Съединени американски щати Джо Байдън неотдавна се съгласи да достави неговата система Patriot.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР