Рано тази сутрин Тел Авив обяви, че израелските въоръжени сили

...
Рано тази сутрин Тел Авив обяви, че израелските въоръжени сили
Коментари Харесай

Примирието между Израел и Хамас продължава още ден, Блинкън пристигна в Тел Авив

Рано тази заран Тел Авив разгласи, че израелските въоръжени сили са подготвени всеки миг да възобновят огъня. " Хамас " на собствен ред упрекна Израел, че не е приел препоръчаната група заложници за освобождение. Палестинското придвижване сподели, че е присъединило в нея седем дами и деца плюс три тела на пленници, които по думите на радикалистите са били убити при израелски въздушни удари.

По-рано представителят на израелската войска Дорон Шпилман съобщи пред кореспонденти, че не е реализирано съглашение. " Съответно, в случай че актуалният период на примирието изтича, израелската войска е ситуирана и изцяло готово да възобнови своите интервенции в линията Газа ", сподели той.

В последна сметка израелската войска заяви, че примирието продължава " на фона на напъните на медиаторите за освобождение на още заложници, което подхожда на изискванията на прекъсването на огъня ". От " Хамас " също потвърдиха, че са се съгласили за удължение на филантропичната пауза седми ден.

Израел държи минимум десетима заложници да бъдат освободени през днешния ден, като дамите и децата са с преимущество, отбелязва Ройтерс.

По-рано тази нощ и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън дойде в Тел Авив през днешния ден, с цел да разиска с водачите на Израел удължение на краткотрайното помирение и да форсира разрастването на размера на доставките с филантропична помощ за Газа, съобщи Ройтерс.

Освен това се чака Блинкън, чиято аудиенция в района е трета от изненадващата офанзива на " Хамас " против Израел на 7 октомври насам, да посети окупирания Западен бряг, където най-вероятно ще се срещне с ръководителя на Палестинската автономност Махмуд Абас. За тази информация Ройтерс се базира на неназован палестински представител.

Предвижда се също топдипломатът на Вашингтон да разиска задаващото се нахлуване на израелските въоръжени сили в южната част на линията Газа. Съединени американски щати приканват Израел да обърне по-голямо внимание на отбраната на палестинските мирни жители и да избегне разселването им.

Вчера в Брюксел, преди пътуването си за Скопие, Блинкън е декларирал, че по време на визитата си в Близкия изток ще работи за удължение на филантропичните паузи в Газа, с цел да бъдат освободени още заложници.

Снимка: БТА/AP, Leo Correa

От началото на войната сред Израел и " Хамас " Блинкън е осъществил дипломатически совалки с най-голям залог с Израел и арабските водачи, с цел да предотврати разрастването на спора, да форсира освобождението на заложници и да улесни достъпа на филантропичното помощ до линията Газа, припомня Ройтерс.

Американският президент Джо Байдън е решен да спомага за освобождението на всички, които са държани в плен от " Хамас " в Газа.

Управлението на израелските затвори разгласи тази заран, че е освободило 30 палестински пандизчии в подмяна на шестата група от заложници , предадени от радикалното палестинско придвижване в линията Газа " Хамас ", съобщи Ройтерс.

Палестинците са били освободени от затвори на израелска територия, на окупирания Западен бряг на река Йордан и от Йерусалим, се споделя в изказване на управляващите в израелските затвори.

Преди това палестинската ислямистка формация съобщи на Червения кръст още 10 израелски жители и четирима тайландци в границите на шестата група освободени заложници, заяви израелската войска, представена от международните организации.

През нощта израелските въоръжени сили оповестиха, че са ликвидирали в линията Газа трима палестински бойци, които са нарушили изискванията на краткотрайното преустановяване на огъня в анклава.

" Израелските сили за защита са в бойна подготвеност на линията на паузата в бойните дейности в Газа. Днес израелските военни унищожиха трима терористи, които нарушиха изискванията на оперативната пауза и сътвориха опасност за нашите сили ", съобщи на вечерната конференция основният представител на израелската войска - контраадмирал Даниел Хагари, представен от ТАСС. 

По-рано той заяви и за различен случай, в който - по данни на израелски военнослужещи - изискванията на прекратяването на огъня са били нарушени. " През нощта ние разследвахме този случай и установихме, че нашите сили са работили против терористи, които са хвърлили по тях експлозив. Затова оповестявам за ликвидиране на терористи през вчерашния ден и през днешния ден. Силите за защита на Израел работят уверено и не престават да го вършат при всяка една опасност за нас ", добави представителят.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР